Premierul britanic Boris Johnson a discutat luni seara cu preşedinta Comisiei Euroene (CE) Ursula von der Leyen, în contextul în care negocierile post-Brexit sunt blocate din cauza pescuitului, a declarat marţi o sursă europeană pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi au evocat, de asemenea, situaţia panemiei covid-19, potrivit sursei citate, în contextul în care Regatul Unit se confruntă cu răspândirea unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2, care a antrenat o suspendare a legăturilor regatului cu numeroase ţări.

UE încearcă marţi să-şi armonizeze, într-o reuniune a ambasadorilor Celor 27, măsurile impuse de statele membre cu scopul de a izola Regatul Unit.

Obiectul acestei armonizări este autorizarea cetăţenilor statelor membre UE care se află în prezent în Regatul Unit, a britanicilor cu reşdinţa în state membre UE şi a şoferilor camioanelor blocate în Regatul Unit să revină în UE - cu condiţia să efectueze un test PCR care să fie negativ cu covid-19, potrivit unui diplomat european.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte o recomandare în acest sens, iar statele membre UE urmează să se pronunţe cu privire la aceste ”întoarceri ţintite” în cadrul acestei reuniuni.

Regatul Unit - ameninţat de penurii - depunea marţi eforturi să iasă din această criză, mai ales cu Franţa, în vederea unei reluări a traficului de mărfuri peste Canaul Mânecii.

Negocierile în vederea unui acord comercial post-Brexit sunt în continuare blocate în dosarul sensibil al pescuitului - cu mai puţin de zece zile înaintea rupturi defintive între Londra şi UE.

Impasul în negocieri, care face să planeze din nou ameninţarea unui ”no deal”, urmează, de asemenea, să fie evocat în cadrul reuniunii ambasadorilor Celor 27 de către negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Barnier urmează să prezinte situaţia negocierilor şi în Parlamentul European (PE), care urmăreşte îndeaproape dosarul Brexitului.

Un eventual acord este necesar să fie ratificat de către PE pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie, însă eurodeputaţii consideră că este, de-acum, prea târziu.

Boris Johnson a reiterat luni seara că un ”no deal” ”ar fi mai satisfăcător pentru Regatul Unit”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.