Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat că unchiul său a fost ”asasinat” de către militari eritreeni, în regiunea etiopiană Tigray, în care s-a semnat un acord care să pună capăt unui război sângeros, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tedros Adhanom Ghebreyesus, care este originar din Tigray, a dezvăluit la sfârşitul unei conferinţe de presă cu corespondenţi la ONU, miercuri, că a fost pe punctul de a-şi anula întâlnirea, ”pentru că este un moment dificil” pentru el.

”Am aflat că unchiul meu a fost asasinat de către armata eritreeană”, le-a spus el jurnaliştilor.

”Am vorbit cu mama mea, iar ea era devastată, pentru că el era cel mai tânăr din familie, era aproape de aceeaşi vârstă cu mine”, a declarat el.

”Aşadar, nu eram în formă”, a declarat directorul OMS.

”El nu a fost singurul (ucis). În sat, atunci când l-au ucis acasă la el, peste 50 de oameni au fost ucişi în acelaşi sat. În mod arbitrar”, a denunţat directorul OMS.

”Sper ca acordul de pace să fie respectat şi ca această nebunie să înceteze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 57 de ani.

Confruntări armate au izbucnit în noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis armata federală să-i aresteze pe liderii acestei regiuni în nordul ţării, care-i contestau autoritatea de mai multe luni şi pe care i-a acuzat că au atacat baze militare federale.

Guvernul etiopian şi rebelii din Tigray au semnat, la 2 noiembrie, la Pretoria, un acord cere prevede o încetare a ostilităţilor, retragerea şi dezarmarea forţelor din Tigray, restabilirea autorităţii federale în Tigray şi redeschiderea accesului în această regiune care se află într-o situaţie umanitară catastrofală.

Acest acord nu menţionează, însă, vreo prezenţa a armatei Eritreei, care a oferit un ajutor decisiv armatei etiopiene şi nici o eventuală retragere a acesteia.

Bilanţul acestui conflict marcat de atrocităţi,necunoscute în mare parte, este necunoscut.

Think tank-ul International Crisis Group (ICG) şi ONG-ul Amnesty international (AI) prezintă acest conflict drept ”unul dintre cele mai sângeroase din lume”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a condus Biroul Regional OMS din Tigray, înainte de a deveni ministrul etiopioan al Sănătăţii, în perioada 2005-2012, a îndemnat în nenumărate rânduri la pace şi la un acces umanitar fără oprelişti în Tigray.

El şi-a exprimat îngrijorarea, într-o conferinţă de presă, la 2 decembrie, cu privire la zone care se află în continuare sub controlul armatei Eritreei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.