Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus a solicitat miercuri ca pandemia de coronavirus să nu fie "politizată", după ce preşedintele american a acuzat agenţia Naţiunilor Unite că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost epidemia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu politizaţi virusul. Nu este nevoie să folosiţi Covid pentru a marca puncte politice", a lansat în cursul conferinţei de presă, online, Tedros  Adhanom Ghebreyesus, după ce a fost întrebat de un jurnalist despre acuzaţiile aduse marţi de Donald Trump. 

"Vă rog, puneţi în carantină politizarea Covid-19", a spus el. "Noi nu facem politică la OMS". 

Preşedintele Trump a criticat marţi dur OMS în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă, apreciind că este prea apropiată de Beijing. "Totul pare foarte favorabil Chinei, iar acest lucru este inacceptabil", a declarat el.         

Trump a criticat în special decizia OMS de a se pronunţa contra închiderii frontierelor celor care vin din China la începutul epidemiei. 

"OMS chiar a dat-o în bară", a scris el pe Twitter.                

El a ameninţat că suspendă finanţarea americană către OMS, Statele Unite fiind principalul contributor. "Nu spun că o voi face, dar vom analiza posibilitatea aceasta", a afirmat preşedintele.          

Directorul general al OMS a mulţumit miercuri SUA pentru "susţinerea generoasă" contra pandemiei, dar a solicitat lumii "să-şi unească energia". 

"Statele Unite şi China ar trebui să se unească pentru a combate acest duşman periculos", a spus el. "Este periculos, avem nevoie de unitate", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Să nu continuăm să ne jucăm cu focul" în faţa unui virus care se răspândeşte "exponenţial", a insistat el, în contextul în care bilanţul pandemiei se apropie de pragul de 100.000 de decese în lume. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.