Directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa, Amanda Sloat, schiţează vag, miercuri, reforme pe care Statele Unite consideră că Ucraina este necesar să le întreprindă pentru a adera la NATO, la o zi după ce Alianţa Nord-Atlantică a publicat un comunicat comun în care nu prezintă un calendar al unei eventuale aderări la blocul militar occidental al acestei foste republici sovietice sfâşiate de război, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ucraina are nevoie, în continuare, să facă un număr de reforme pentru a adera” la NATO, subliniază Amanda Sloat.

”Noi recunoaştem că Ucraina a făcut deja progrese semnificative în domeniul reformelor. Dar, aşa cum spun clar atât preşedintele (american Joe Biden), cât şi comunicatul (comun al NATO), este în continuare necesar ca Ucraina să întreprindă reforme suplimentare democratice şi în domeniul securităţii”, declară ea presei.

”Preşedintele (american Joer Biden) a spus clar că noi credem că Ucraina poate ajunge acolo. Dar aceasta rămâne o cerinţă pentru ca Ucraina să adere” la NATO, a  subliniat ea.

Sloat salută comunicatul comun NATO drept ”un mesaj puternic şi pozitiv care reafirmă că Ucraina va deveni un (stat) membru al Alianţei” Nord-Atlantice.

Ea notează că Planul de Acţiune în vederea Aderării (MAP) nu mai este necesar în cazul Ucrainei.

Însă, Washingtonul lucrează împreună cu Kievul şi mai larg, împreună cu NATO, la o ”serie de reforme în sectoarele guvernanţei şi securităţii”, desemnând astfel ”programul anual naţional” (ANP), întocmit de Kiev şi revizuit anual de către miniştrii de Externe ai Alianţei.

Îndemnată să dea un exemplu concret de reformă cerută de NATO Ucrainei, Sloat a răspuns că Statele Unite preiau iniţativele Ucrainei.

”După cum am văzut în negocierea comunicatului, orice emite Alianţa rămâne o decizie consensuală. Aşa cum am spus despre Programul Naţional Anual, o parte a acestuia constă în identificarea de către Ucraina a reformelor şi progresele pe care intenţionează să le facă şi lucruri pe care intenţionează să le abordeze”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.