Secretarul general al ONU Antonio Guterres a informat Consiliul de Securitate că intenţionează să-l numească pe diplomatul norvegian Geir Pedersen în postul de emisar ONU pentru Siria, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedersen este, în prezent, ambasadorul Norvegiei în China, iar anterior a fost ambasadorul ţării sale la ONU.

El îl înlocuieşte pe Staffan de Mistura, care a anunţat la sfârşitul lui noiembrie că părăseşte funcţia.

”Sunt fericit să vă informez că intenţionez să-l numesc pe domnul Geir O Pedersen drept emisar al meu special pentru Siria. Luând această decizie, am cerut multe păreri, inclusiv pe cea a Guvernului Republicii Arabe Siria”, a scris Guterres într-o scrisoare pe care AFP a putut-o consulta în noaptea de marţi spre miercuri.

”Domnul Pedersen va susţine părţile siriene, facilitând o soluţie politică completă şi credibilă, în măsură să satisfacă aspiraţiile poporului sirian”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU îi mulţumeşte totodată lui de Mistura pentru ”eforturile” sale vizând să aducă pacea în Siria.

Istanbulul a găzduit recent un summit pe tema situaţiei din Siria al preşedinţilor turc Recep Tayyip Erdogan, rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

Acest summit a îndemnat la menţinerea unui armistiţiu în provincia rebelă Idleb, să se acţioneze în vederea unei ”soluţii politice” în Siria şi la intensificarea eforturilor de a pune pe picioare rapid un comitet constituţional, în vederea punerii bazelor unei tranziţii politice.

La rândul său, Washingtonul a salutat ”mari paşi înainte” la acest summit, în încercarea de a pune capăt războiului.

Războiul din Siria s-a soldat cu 360.000 de morţi şi a deplasat milioane de oameni din 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.