Un tribunal rus a prelungit joi detenţia jurnalistei ruso-americance Alsu Kurmasheva - până la 5 aprilie -, anunţă angajatorul acesteia, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tribunal din Kazan ”a prelungit arestarea jurnalistei Radio Liberty Alsu Kurmasheva până la 5 aprilie”, într-o şedinţă cu uşile închise, anunţă pe Telegram RFE/RL.

Tribunalul a confirmat această informaţie într-un comunicat.

Alsu Kurmasheva - acuzată de faptul că nu s-a întegistrat ca ”agent străn” - este unul dintre cei doi jurnalişti americani arestaţi în Rusia în 2023. Celălalt este Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ).

Statutul de ”agent străin”, care aminteşte calificativul sovietic de ”duşman al poporrului” le impune persoanelor sau entităţilor vizate constrîngeri administrative şi un control financiar foarte puternic.

NOI PROCEDURI

Alsu Kurmasheva, al cărei angajator RFE/RL cu sediul la Praga este finanţat de către Congresul Statelor Unite, e fost arestată în octombrie 2023 la Kazan, capitala Republicii Tatarstan, pe Volga.

”Avocatul lui Alsu Kurmasheva a insistat ca detenţia să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, însă acest recurs a fost respins de tribunal”, precizează RFE/RL.

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga împreună cu soţul şi două fiice adolescente, s-a dus în Rusia cu o ”urgenţă familială” la 20 mai şi nu a mai putut să plece înapoi, după ce i-au fost confiscate paşapoartele american şi rus.

În decembrie, angajatorul ău a denunţat deschiderea unei noi proceduri împotriva jurnalistei, anunţate de presa rusă,

Potrivit publicaţiilor Baza şi Tatar Inform, jurnalista este urmărită cu privire la difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă, o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea.

Ea este acuzată de publicarea în 2023 a unei cărţi, ”A spune nu războiului. 40 de poveşti ale unor ruşi care e opun invaziei ruse a Ucrainei”.

CAMPANIE RUSĂ ÎMPOTRIVA PRESEI INDEPENDENTE

”Jurnalismul nu este o infracţiune. A venit timpul ca această persecuţie crudă să înceteze”, denunţa în decembrie preşedintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin.

Asociaţii de apărarea drepturulor omului consideră că detenţia lui Alsu Kurmasheva constituie o nouă etapă în campania rusă împotriva presei independente, care s-a intensficat după lansarea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Alsu Kurmasheva, care a intrat la RFE/RL în 1998, lucrează pentru serviciul în limbile tătară şi başkiră şi acoperă minorităţi etnice din Rusia care locuiesc în Tatarstan şi Başkortostan, în regiunile Volga şi Ural.

RFE/RL a fost înfiinţat în timpul Războiului Rece cu scopul de a contracara propaganda sovietică în blocul de est.

Publicaţia difuzează în continuare conţinuturi în numeroase limbi, în ţări conduse de regimuri autoritariste.

Celălalt jurnalist american, Evan Gershkovich, arestat la 29 martie 2023 în timpul unui reportaj, este deţinut la Moscova cu privire la acuzaţii de spionaj pe care le respinge, la fel ca Washingtonul, ziarul şi familia sa.

Detenţia provizorie a jurnalistului a fost prelungită recent până la 30 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.