Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a denunţat vineri că procesul nominalizării înlocuitoarei sale, germana Ursula Von der Leyen nu a fost transparent şi constituie o ruptură nedorită faţă de practică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii de stat şi de guverne din cadrul Uniunii Europene (UE) au convenit marţi să propună candidaturile lui Christine Lagarde la Banca Centrală Europeană (BCE) şi Ursulei von der Leyen, ministrul german al Apărării şi membră a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei merkel la preşedinţia Comisiei Europene, după trei zile de negocieri.

Practica ”spitzenkandidat”, care constă în desemnarea capului listei formaţiunii ce se clasează pe primul loc în alegerile europene - în acest caz a bavarezului Manfred Weber, membru al Partidului Popular European (PPE, conservator) - nu a fost respectată, a apreciat Jean-Claude Juncker, de asemenea membru PPE.

”Procesul nu a fost foarte transparent”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Helsinki Jean-Claude Juncker, care a fost primul beneficiar al acestui sistem în 2014, dorit de către Parlamentul European (PE), dar respins de către Franţa.

Desemnarea Ursulei von der Letyen este necesar să fie validată de către PE.

Jean-Claude Juncker şi-a exprimat regretul faţă de faptul că sistemul ”spitzenkandidat” nu a intrat în uz.

”Din nefericire, nu a devenit tradiţie”, a spus el.

”Eu am fost primul şi ultimul spitzenkandidat”, a mai spus Juncker.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.