Deputatul Grégoire de Fournas din partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, s-a ales cu o excludere temporară din parlamentul francez, pe o durată de 15 zile, după ce a făcut joi comentarii rasiste la adresa unui coleg de culoare, relatează „Le Figaro”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea, aprobată de parlamentari, vine după ce Grégoire de Fournas a strigat, joi, în plen, „Să se întoarcă în Africa” în momentul în care deputatul de culoare Carlos Martens Bilongo, din partidul de extremă stânga „La France Insoumise” (Franţa nesupusă). interpela guvernul în legătură cu o ambarcaţiune cu migranţi din Mediterana. Cu toate acestea, menţionează „Le Figaro”, nu acesta a fost de fapt motivul prin care este argumentată sancţiunea. Deputatul este sancţionat pentru că s-a implicat în „manifestări care tulbură ordinea sau care provoacă o scenă de dispută”.

„Biroul pe care tocmai l-am convocat a decis în unanimitate să ceară Adunării (parlamentul - n.r.) să aprobe această cale a sancţiunii”, a declarat vineri preşedinta camerei inferioare, Yaël Braun-Pivet, cerând deputaţilor să treacă la vot.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Pronunţăm cenzura cu excludere temporară”, a conchis ea după vot.

În consecinţă, deputatului i se interzice de acum înainte să participe la lucrările parlamentului şi să se prezinte în incinta acestuia până la încheierea celei de-a cincisprezecea zile de şedinţă.

Deputatul Grégoire de Fournas a susţinut din nou că este „total nevinovat”.

„Simt această sancţiune incredibil de dură drept o mare nedreptate. Dar, respectând instituţia, mă supun acesteia”, a adăugat el.

În ceea ce o priveşte pe şefa sa de partid, Marine Le Pen, ea a denunţat „o procedură în care eşti judecat de adversarii tăi politici care, în realitate, îţi judecă ideile politice”. Ea şi-a susţinut colegul  şi spune că el se referea de fapt la barca care îi transporta pe imigranţi, şi nu la deputatul Bilongo.

Această excludere - care îl privează, de asemenea, pe deputat, timp de două luni, de jumătate din indemnizaţia sa parlamentară - este cea mai severă sancţiune disciplinară din gama de care dispune camera inferioară a parlamentului francez. Ultima - şi singura - dată când s-a mai aplicat o astfel de sancţiune a fost în 2011, când deputatul Maxime Gremetz a perturbat audierea unor miniştri. Deputatul Gremetz, apropiat de comuniştii francezi, le-a cerut celor doi membri ai guvernului „să-şi dea maşinile la o parte”, întrucât ocupau locurile rezervate parlamentarilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.