Deputaţii britanici au decis, sâmbătă, să amâne decizia cu privire la acordul de Brexit dintre Londra şi Bruxelles, ei aprobând un amendament depus de parlamentarul Oliver Letwin conform căruia o eventuală aprobare a înţelegerii este suspendată până când legislaţia necesară pentru punerea în aplicare a acordului este analizată şi votată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentul Letwin a fost aprobat cu 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă.

În virtutea unei legi recente, premierul Boris Johnson, în situaţia în care acordul nu a fost votat sâmbătă, este nevoit să solicite imediat Bruxelles-ului o amânare cu trei luni a Brexitului.

Amendamentul reprezită “o poliţă de asigurare” pentru evitarea unui Brexit fără acord, a explicat Letwin în parlament.

Imediat după aprobarea de către deputaţi a amendamentului Letwin, Borin Johnson a spus că nu va negocia o amânare, el menţionând că pentru Marea Brutanie cel mai bun lucru este ieşirea din Uniunea Europeană la 31 octombrie. “Nu voi negocia o amânare cu Uniunea Europeană şi legea nu mă obligă să fac asta. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt prim-ministru: încă o amânare ar dăuna acestei ţări, Uniunii Europene şi democraţiei”, a afirmat Johnson, adăugând că legislaţia va fi analizată săptămâna viitoare.

Brexitul, iniţial prevăzut pentru 29 martie 2019, a fost amânat de două ori, deoarece acordul de ieşire nu a fost susţinut de majoritatea parlamentului.

Camera Comunelor s-a reunit sâmbătă într-o sesiune excepţională, pentru prima dată într-o zi de sâmbătă după 37 de ani, pentru a se pronunţa cu privire la acordul de Brexit la care s-a ajuns joi.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns, joi, la un nou acord al Brexitului. Cele două părţi au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât şi de Parlamentul European (PE).

Compromisul găsit joi ar înlătura dispoziţia cea mai controversată a versiunii acordului lui May, care a demisionat în această vară, "backstop"-ul. Această clauză de salvgardare prevedea rămânerea Regatului Unit într-un teritoriu vamal unic cu UE, cu scopul evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda şi în vederea apărăii păcii după decenii de violenţe.

Noul compromis stabileşte reguli speciale vamale cu privire la mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord - care rămâne în teritoriul vamal britanic -, în funcţie de faptul dacă acestea rămân sau trec către piaţa unică europeană. El prevede totodată un mecanism de ”consimţământ” al autorităţilor nord-irlandeze cu privire la continuarea aplicării anumitor reglementări UE în provincia britanică, după o perioadă de patru ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Mai general, textul prevede condiţiile divorţului între Regatul Unit şi UE în domeniul drepturilor cetăţenilor şi respectării angajamentelor financiare. El introduce de asemenea o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.