Deputaţii britanici îndeamnă Londra să conducă un efort internaţional în vederea ajungerii la un nou acord în dosarul nuclear iranian, într-un raport publicat miercuri, în care pledează de asemenea în favoarea unei poziţii mai ferme faţă de Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Afacerilor Externe din Camera Comunelor apreciază că Planul de acţiune global comun (JCPoA) încheiat în 2015, la Viena, de către Teheran cu Grupului 5+1 (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite) este doar o ”cochilie goală”.

În acest acord, Teheranul accepta să-şi limiteze în mod drastic programul atomic controversat, în schimbul unei relaxări a sanţciunilor internaţionale care i-au fost impuse în dosarul nuclear.

Însă acest pact riscă să fie făcut ţăndări, după ce preşedintele american Donald Trump a scos Statele Unite din tratat, în mai 2018, după care a restabilit şi multiplicat sanţciuni care au aruncat Republica islamică într-o recesiune gravă.

Iranul s-a dezangajat, prin retorsiune, începând din mai 2019, din majoritatea angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord.

”În pofida bunelor intenţii, JCPoA era un acord construit pe fundaţii slabe”, apreciază preşedintele Comsiei, Tom Tugendhat.

”Guvernul britanic ar trebui să se angajeze la negocierea (unui acord) care să înlocuiască  JCPoA” şi care să răspundă şi îngrijorărilor în domeniul ”securităţii regionale” în Orientul Mijlociu.

Deputaţii din cadrul Comisiei Afacerilor Externe îndeamnă totodată Londra să răspundă cu mai multă eficienţă ”activităţilor mai largi de destabilizare” ale Teheranului în regiune.

Ei recomandă Guvernului Johnson să claseze, la fel ca Statele Unite ale lui Donald Trump, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamic, drept o organizaţie teroristă, din cauza ”susţinerii clare şi durabile” a acestora a unor ”entităţi teroriste şi nestatale care acţionează în vederea destabilizării regiunii”.

Deputaţii britanici avertizează Teheranul cu privire la ”detenţia arbitrară” a unor cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie şi denunţă o ”luare de ostatici de către stat”.

Relaţiile între Londra şi Teheran s-au tensionat în ultimii ani, după arestarea mai multor persoane cu dublă cetăţenie, între care şi anglo-iraniana Nazanin Zaghari-Ratcliffe. 

O angajată a Fundaţiei Thomson Reuters - aripa umanitară a agenţiei de presă canadiano-britanice cu acelaşi nume -, Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost arestată în aprilie 2016 în Iran, unde îşi vizita familia, şi a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu privire la răzvrătire, o acuzaţie pe care o respinge. Ea aşteaptă un nou prices.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.