Guvernul SUA poartă discuţii cu ţările partenere, inclusiv cu Egiptul şi Israelul, cu privire la asigurarea unei treceri sigure a americanilor şi a altor civili din Gaza, au declarat oficiali americani, în condiţiile în care o ofensivă terestră a Israelului în Fâşia Gaza - deja aflată sub asediu - pare să fie iminentă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, numărul americanilor ucişi în Israel este de aşteptat să crească, a declarat miercuri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. "În fiecare zi primim noi informaţii. Există o listă de americani cărora le-am confirmat moartea. Dar există americani care rămân de negăsit. Mă aştept ca, din păcate, lista americanilor care sunt confirmaţi morţi să crească astăzi", a declarat Miller.

SUA continuă să lucreze cu partenerii pentru a-i găsi pe americanii care sunt daţi dispăruţi, a adăugat el, precizând că "este o ţintă în continuă mişcare".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că cel puţin 14 americani au fost ucişi în urma atacurilor Hamas din Israel. La rândul său, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că "20 sau mai mulţi" americani erau daţi dispăruţi începând de marţi.

Pe de altă parte, presiunea pentru stabilirea unui coridor umanitar pentru ieşirea din Gaza este din ce în ce mai mare, în condiţiile în care americanii din Gaza care au vorbit cu CNN şi-au exprimat teama şi frustrarea în legătură cu situaţia, simţindu-se prinşi în capcană, fără nicio rută sigură pentru a ieşi din regiunea care este puternic bombardată de forţele israeliene. Aceştia au declarat pentru CNN că nu simt că guvernul american este capabil să îi ajute. Au existat relatări potrivit cărora singura rută de ieşire din Gaza - prin Egipt - a fost închisă marţi din cauza bombardamentelor şi a ameninţării unei incursiuni terestre israeliene.

CITEȘTE ȘI Bombardamente israeliene au lovit zona punctului de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt

Marţi, consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan a declarat că această chestiune "se discută cu omologii din Israel şi din Egipt".

"Credem că este important ca cetăţenilor americani care se află în Gaza să li se permită să plece şi este o problemă la care lucrăm", a declarat, miercuri, la CNN, şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

"Facem acest lucru discret, la fel ca multe dintre eforturile diplomatice pe care le întreprindem. Nu este ceva despre care este productiv să vorbim public, dar o facem, este ceva ce încercăm să realizăm", a dat asigurări Miller.

Potrivit unui oficial american, Egiptul doreşte să folosească un coridor umanitar pentru a trimite alimente şi medicamente în Gaza, dar nu doreşte să deschidă graniţa în cealaltă direcţie pentru a accepta civili care fug.

Nici Sullivan, nici Miller nu au dat un termen pentru momentul în care un astfel de pasaj sigur ar putea fi operaţional.

Sullivan a vorbit în ultimele zile cu Abbas Kamel, şeful spionajului egiptean, iar oficialii se aşteaptă ca preşedintele Joe Biden să vorbească la un moment dat cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi.

"Este prioritatea noastră principală să protejăm siguranţa şi securitatea americanilor din străinătate", a declarat miercuri Miller. "Voi spune, de asemenea, aşa cum a spus şi preşedintele ieri: nu vrem să vedem morţi civile nicăieri. Vrem să vedem civili protejaţi. Vrem să vedem că civilii nu sunt vizaţi. Ne aşteptăm ca Israelul să respecte legile războiului", a punctat Miller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.