Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează Fox News. La rândul său, CNN a relatat că oficialii ambasadei au cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea personalului neesenţial cu familiile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna viitoare, este de aşteptat ca Departamentul de Stat să îi încurajeze pe americani să înceapă să părăsească Ucraina cu zboruri comerciale, atât timp cât “acestea mai sunt disponibile”, a precizat un oficial, citat de Fox News.

Cnn.com scrie, citând numerose surse familiare cu situaţia, că a fost solicitată autorizarea plecării personalului neesenţial de la Kiev, iar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este nimic de comunicat la acest moment

Surse apropate Guvernului ucrainean au declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este posibil sp înceapă evacuările cel mai devreme săptămâna viitoare, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. Potrivit unei surse, liderul ucrainean i-a spus oficialului american că evacuările familiilor personalului ambasadei de la Kiev ar fi o reacţie exagerată.

Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, ceea ce creşte temerile unei eventuale invazii. Vineri seară, ambasada SUA în Ucraina anunţa sosirea primului transport de muniţie, conform instrucţiunilor preşedintelui Joe Biden. Oficialii americani spun că muniţia respectivă reprezintă o mare parte a cantităţii de “ajutor letal” necesar soldaţilor ucraineni din prima linie. Oficiali americani au declarat pentru Fox că săptămâna viitoare sunt aşteptate  în Ucraina transporturi de rachete antitanc din ţările baltice şi din resursele SUA.

Vestul a respins principalele cerinţe ale Moscovei – promisiuni din partea NATO că Ucraina nu va deveni niciodată membru al alianţei, că arme ale alianţei nu vor fi desfăşurate în apropierea graniţelor Rusiei şi că îşi va retrage forţele din Europa Centrală şi de Est.

Statele Unite plănuiesc să trimită cantităţi considerabile de arme şi muniţie în Ucraina în zilele ce urmează, au precizat oficiali, potrivit foxnews.com.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.