Justiţia americană nu o urmăreşte pe candidata democrată la Casa Albă Hillary Clinton în justiţie pentru că a utilizat servere şi o adresă de e-mail private pe când conducea Departamentul de Stat, a anunţat miercuri secretarul Justiţiei Loretta Lynch, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rivalul republican al fostei Prime Doamne Donald Trump a denunţat imediat decizia, pe care o consideră o nouă probă a faptului că sistemul este corupt, viciat, în opinia sa.

"Am acceptat recomandările unanime (ale FBI şi procurorilor însărcinaţi cu ancheta) potrivit cărora ancheta, care s-a desfăşurat timp de un an, este de-acum închisă şi nu va declanşa urmăriri", a anunţat Lynch, citată într-un comunicat.

Această decizie a justiţiei americane era aşteptată, deoarece Loretta Lynch a preconizat vineri că va da curs recomandărilor poliţei federale şi procurorilor implicaţi în anchetă, încercând astfel să îndepărteze orice suspiciune a vreunei interferenţe politice în acest dosar ultrasensibil, susceptibil să deraieze cursa către Casa Albă a lui Hillary Clinton.

FBI a recomandat marţi ca Hillary Clinton să nu fie urmărită pentru că şi-a folosit e-mailurile stocate pe servere private şi a transmis Justiţiei dosarul de anchetă care conchide însă că fostul secretar de Stat a dat dovadă de o "neglijenţă extremă".

"Ea a făcut atâtea declaraţii false", şi-a exprimat indignarea miliardarul Donald Trump miercuri seara, într-un miting la Cincinnati, în Ohio (nord-est). "Se va prezenta în faţa Congresului (pentru a se justifica)? I se va întâmpla ceva? Este o ruşine", a adăugat el, într-o reacţie faţă de decizia secretarului Justiţiei.

"Hillary este necinstită. Este tot ceea ce trebuie să ştiţi", avtranşat magnatul în domeniul imobiliar care denunţă, de marţi, incoerenţa recomandărilor şefului FBI.

Unele dintre e-mailurile lui Clinton stocate pe un server privat erau clasificate "secret", iar "persoane rău intenţionate", ca de exemplu spioni din străinătate, ar fi putut, teoretic, să aibă acces la ele, a precizat James Comey, prezentându-şi raportul anchetei într-o conferinţă de presă-surpriză.

Fosta şefă a diplomaţiei americane nu a avut totuşi intenţia, a apreciat el, să încalce legea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.