Democraţii organizează joi un vot controversat în Congresul american asupra unui text vizând să-l împiedice pe Donald Trump să declare război Iranului, Washingtonul redescoperindu-şi profundele disensiuni politice după un rar moment de unitate de îndemnuri la dezescaladare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american şi-a trimis unii dintre oficialii de cel mai înalt rang pe dealul Capitoliului pentru a informa - cu uşile închise - congresmenii din toate taberele cu privire la Iran, însă fără succes.

Liniile partizane au definit amplu concluziile congresmenilor la ieşirea de la briefinguri.

Majoritatea republicanilor consideră că secretarul de Stat Mike Pompeo, şeful Pentagonului Mark Esper, directoarea CIA Gina Haspel şi şeful Statului Major american, generalul Mark Milley au prezentat o expunere ”foarte utilă” şi convingătoare.

Însă majoritatea democraţilor apreciază că aceştia au lăsat ”multe întrebări fără răspuns”.

”Îngrijorările noastre nu au fost ridicate”, a tranşat Nancy Pelosi, puternica preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, majoritar democrată.

Camera inferioară urmează să se pronunţe astfel joi asupra unei rezoluţii ”vizând să limiteze acţiunile militare ale preşedintelui cu privire la Iran”, a anunţat ea.

Acest text a fost prezentat în comisii miercuri seara. Ora sesiunii plenare nu a fost încă stabilită.

Textul are însă puţine şanse să fie adoptat în Senat, majoritar republican, în pofida indignării senatorului republican Mike Lee în urma briefingului.

”Este inacceptabil ca oficiali de rang înalt din cadrul Executivului, puţin îmio pasă că sunt de la CIA sau Departamentul Apărării sau de altundeva să vină să ne spună că nu putem discuta şi dezbate despre oportunitatea uneiintervanţii militare în Iran”, a tunat el.

”Acest lucru este împotriva valorilor ameriane” şi ”este anticonstituţional”.

Precizând că a intrat la reuniune fără săştie dacă va vota în favoarea unei rezoluţii similare celei a camerei reprezentanţilor, el a subliniat că după acest briefing ”insultător” şi-a făcut alegerea - o va susţine atunci când va fi prezentată în Senat.

Alt republican antiintervenţionist, Rand Paul, va face la fel.

UN ”ATAC DISPOROPRŢIONAT”

Anunţând că organizează acest vot joi, Nancy Pelosi i-a reproşat din nou lui Donald Trump faptul că a pus să fie ucis săptămâna trecută puternicul general iranian Qassem Soleïmani la Bagdad - într-un ”atac militar disproporţionat şi provocator” decis ”fără consultarea Congresului”.

”Acest act ne-a pus în pericol militarii, diplomaţii şi concetăţenii, creând riscul unei grave escaladări a tensiunilor cu Iranul”, în contextul în care preşedintele Trump ”a demonstrat că nu are nicio strategie coerentă”, a deplâns ea.

Numeroşi membri ai opoziţiei democrate se întrebau despre legalitatea atacului în care a fost eliminat Soleimani şi despre realitatea atacurilor ”iminente” pe care generalul iranian le-ar fi pregătit, potrivit  administraţiei americane, împotriva intereselor americane.

Informaţiile confidenţiale transmise de către aceşti oficiali de rang înalt nu i-au convins.

”Plec nu doar nemulţumit, dar cu îngrijorări reale”, a declarat senatorul Robert Menendez.

”Eu nu cred că Statele Unite sunt mai sigure” după moartea generalului Soleimani, a subliniat senatoarea Elizabeth Warren, candidată în alegerile primare democrate în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Însă majoritatea republicanilor se declară convinşi.

Fostul candidat în alegerile primare republicane împotriva lui Donald Trump Ted Cruz a declarat că a primit ”un volum considerabil de informaţii despre ameninţarea iminentă” care ar fi vizat, în opinia sa, ”americani, militari în Orientul Mijlociu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.