Şeful Statului Major ar Forţelor aeriene israeliene vizitează joi Moscova, la conducerea unei delegaţii, cu scopul de a clarifica circumstanţele în care a fost doborât accidental un avion rus de către aliatul său sirian în timpul unui raid israelian în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apărarea antiaeriană siriană a vizat luni seara din greşeală un Iliuşin-20 aflat deasupra Mării Mediterane, omorând cei 15 militari ruşi care se aflau la bord. În acelaşi moment, rachete israeliene ţinteau depozite de muniţie în provincia Latakia, în nord-vestul Siriei.

Armata israeliană se vrea transparentă. Generalul Amikam Norkin urma să prezinte ”raportul situaşiei din această seară (...) cu privire la toate aspectele”, a anunţat ea într-un comunicat.

Rusia i-a acuzat mai întâi pe piloţii israelieni că s-au servit de avionul rus ca de o acoperire pentru a scăpa tirurilor siriene.

Este fals, i-a replicat Israelul - nu doar că avionul rus era departe de locul din care avioanele israeliene atacau armata siriană, dar acesta a fost atins într-un moment în care aceste aeronave se aflau deja în spaţiul aerian al ţării lor.

Într-o conversaţie la telefon, marţi, premierul isralian Benjamin Netanyahu i-a transmis ”tristeţea” sa preşedintelui rus Vladimir Putin. El i-a promis, de asemnea, un ajutor în cadrul anchetei.

Părând mai conciliant, Putin a vorbit despre ”o înlănţuire de circumstanţe accidentale tragice”, iar apoi a ”îndemnat tabăra israeliană să nu permită ca acest tip de situaţie să se repete”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

”INCIDENT NEFERICIT”

Însă preşedintele sirian Bashar al-Assad nu era mulţumit miercuri.

”Acest incident nefericit este rezultatul aroganţei şi depravării israeliene”, a acuzat el, într-o scrisoare de condoleanţe adresată omologului său rus.

”Noi suntem convinşi că asemenea evenimente tragice nu vă vor împiedica nici pe voi şi nici pe noi să ne continuăm lupta împotriva terorismului”, a adăugat el în acest mesaj, publicat de agenţia oficială siriană de ştiri Sana.

Este vorba despre cel mai grav incident între cei doi aliaţi de când Moscova a intrat militar, la sfârşitul lui septembrie 2015, în războiul civil din Siria cu scopul de a susţine regimul de la Damasc, la acea vreme slăbit în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

Atacurile aeriene israeliene de luni sunt ultimele dintr-o lungă serie, în ultimele luni, în Siria, vizând regimul sau pe aliatul său iranian. Scopul mărturisit este de a împiedica Iranul să se servească de Siria ca de un cap de pod contra Israelului.

Într-un comunicat, armata israeliană a recunoscut - un fapt rar - că a atacat o instalaţie a armatei siriene de unde sisteme care intră în procesul de fabricare a unor arme erau pe cale să fie livrate, din contul Iranului, mişcării şiite libaneze Hezbollah, oaia neagră a Israelului.

Hezbollahul a replicat miercuri. ”Aceasta este o minciună israeliană, nu este adevărat!”, a declarat într-o alocuţiune televizată liderul Hassan Nasrallah.

”Iranul este un pretext, Hezbollahul este un pretext, adevărata ţintă este Siria”, a adăugat el, apreciind că Israelul este ostil mai ales ”apariţiei unei armate siriene, a unei adevărate forţe militare siriene”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.