O delegaţie iraniană urma să plece la Viena pentru a continua negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, la peste patru luni după ce au fost suspendate, anunţă miercuri Ministerul iranian de externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul politicii ridicării sancţiunilor crude impuse ţării noastre, echipa condusă de către Ali Bagheri, negociatorul-şef al Republicii islamice, va pleca la Viena în câteva ore”, anunţa într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani.

Negociatorul Uniunii Europene (UE) însărcinat cu coordonarea negocierilor Enrique Mora era aşteptat, de asemenea, la Viena, la o nouă încercare de salvare a acestui acord muribund.

”În drum către Viena pentru a discuta despre revenirea la aplicarea deplină a JCPoA”, acronimul englez al acordului, a anunţat pe Twitter Enrique Mora.

Negocieri între Iran şi marile puteri, care au începiut la sfârşitul lui noiembrie 2021, în vederea unei reveniri a Statelor Unite ale lui Joe Biden şi Iranului luiEbrahim Raisi în acord, se află într-un punct mort din martie.

La sfârşitul lui iunie, Qatarul a organizat negocieri indirecte între Teheran şi Washington, în speranţa repunerii procesului pe şine, încă fără succes.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a prezentat marţi un proiect de compromis şi a îndemnat părţile să-l accepte, pentru a evita o ”criză periculoasă”.

Iranul s-a declarat ”optimist” şi a anunţat miercuri că trimite o delegaţie în capitala Austriei.

Potrivit lui Borrell, textul pe care-l propune ”abordează toate elementele esenţiale şi conţine compromisuri obţinute cu greu de către toate părţile”.

El citează ca ”detalii” o ridicare a sancţiunilor impuse Iranului şi măsurile nucleare necesare în vederea restabilirii pactului.

Acordul de la Viena, încheiat de către Iran cu cele şase mare puteri - Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit şi Germania - vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat de faptul că încearcă să se doteze cu bomba atomică în pofida faptului că dezminte aceste acuzaţii, în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor internaţionale care sugrumă economia iraniană.

Teheranul s-a retras treptat din obligaţiile care-i revin prin tratat, după ce Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din acord şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane.

Iranul a depăşit nivelul de 3,87% de îmbogăţire a uraniului stabilit de JCPoA şi a atins 20% la începutul lui 2021. Apoi a depăşit nivelul fără precedent de 60% şi se apropie de nivelul de 90% necesar fabricării unei bombe atomice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.