Decizia europenilor de a declanşa Mecanismul Soluţionării Diferendelor, prevăzut de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, este o iniţiativă ”pasivă”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După retragerea Statelor Unite din Planul de acţiune global comun (JCPoA, numele oficial al acordului de la Viena), Teheranul reproşează europenilor că nu fac suficient pentru a salva acest pact de neproliferare nucleară.

Iranul este pregătit să ia în calcul orice măsuri binevitoare în vederea salvării Acordului de la Viena, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Mohammad Javad Zarif, Abbas Mousavi.

În schimb, continuă Mousavi într-un comunicat postat pe site-ul ministerului, Republica islamică va da un răspuns ”serios şi ferm” oricărei ”iniţiative distrugătoare” luate de semnatarii JCPoA.

Cele trei ţări europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - Franţa, Marea Britanie şi Germania - au declanşat Mecanismul Soluţionării Diferendelor prevăzut de acord, cu scopul de a obliga Teheranul să revină la respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat, au anunţat marţi şefii diplomaţiilor acestora într-un comunicat comun.

Declanşarea Mecanismului de Soluţionare a Diferendelor (MRD) - cu care Parisul ameninţa de mai multe săptămâni -, ar putea conduce la o restabilire a sancţiunilor ONU.

Însă europenii nu vor ”să precipite trecerea” la sancţiuni, ci să exercite presiuni asupra Iranului cu scopul de a salva Acordul de la Viena care îi încadrează programul nuclear.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.