Procesul penal al lui Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, va începe marţi, existând posibilitatea să devină un spectacol care să aducă titluri de presă negative pentru preşedintele afectat deja de o investigaţie de destituire în Congres desfăşurată în ritm rapid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stone, un republican vechi care se autodescrie drept ”un jongleor murdar” şi ”un agent provocator”, a pledat nevinovat în faţa acuzaţiilor de obstrucţionare a justiţiei, influenţarea martorilor şi minţirea Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Comisia respectivă coordonează în prezent investigaţia de destituire a preşedintelui din Camera Reprezentanţilor, care se concentrează pe solicitarea preşedintelui republican ca Ucraina să îl investigheze pe rivalul său politic democrat Joe Biden.

Procesul va debuta marţi cu selectarea juriului, iar declaraţiile de deschidere ar putea avea loc miercuri, a declarat luni judecătorul districtual Amy Berman Jackson.

Acuzaţiile provin din investigaţia realizată de fostul consilier special Robert Mueller, care a detaliat amestecul Rusiei în alegerile din 2016 pentru susţinerea candidaturii lui Trump. Potrivit acuzaţiilor, Stone i-a minţit pe parlamentari în legătură cu eforturile campaniei Trump de a obţine emailuri furate de Rusia şi publicate pe site-ul Wikileaks pentru subminarea oponentei democrate Hillary Clinton.

Inculparea se referă la un email din octombrie 2016 trimis de un oficial de rang înalt al campaniei Trump, care îi cerea lui Stone să se intereseze de publicarea emailurilor de către “Organization 1”, o referire la Wikileaks. Stone a răspuns că “Organization 1” va publica ”o parte în fiecare săptămână”. Alegerile au avut loc în noiembrie 2016.

Oficialul de rang înalt ar fi fostul consilier al lui Trump Steve Bannon, care se numără printre posibilii martori în proces, alături de fostul director adjunct al campaniei lui Trump Rick Gates, realizatorul de emisiuni radio Randy Credico şi autorul conservator Jerome Corsi.

Procurorii nu au publicat încă lista martorilor, dar au spus luni, în timpul unei audieri înainte de proces, că intenţionează să citeze ca un prim martor un agent FBI.

Stone este acuzat că l-a ameninţat pe Credico şi pe câinele acestuia Bianca, încercând să îl intimideze prin mesaje text prin care îi cerea să se poarte ca ‘Frank Pentangeli’ – referire la un personaj din filmul “The Godfather Part II” care şi-a retractat depoziţia în Congres referitoare la mafiotul Michael Corleone.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.