Comisia pentru mediu a Parlamentului European a aprobat miercuri ca fostul ministru olandez de externe Wopke Hoekstra să fie următorul şef al politicii UE în domeniul schimbărilor climatice, dar numai după ce legislatorii au obţinut promisiuni suplimentare din partea acestuia de a consolida măsurile ecologice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wopke Hoekstra şi Maros Sefcovic, care este nominalizat pentru a conduce coordonarea generală a politicilor ecologice ale Uniunii Europene, au obţinut amândoi aprobarea a cel puţin două treimi din rândul membrilor comisiei.

Hoekstra ar urma să se ocupe de politicile UE în materie de schimbări climatice, în timp ce Sefcovic ar urma să se situeze ierarhic deasupra sa şi să coordoneze toate politicile ecologice generale - în materie de climă, energie, transporturi, agricultură şi mediu.

Cei doi mai au încă nevoie de aprobarea formală din partea unei majorităţi a întregului Parlament UE - un vot care este organizat joi şi care teoretic este lipsit de emoţii.

Preşedintele Comisiei pentru mediu, Pascal Canfin, a declarat că legislatorii au vrut să obţină "un angajament clar" că cei doi vor continua să pună în aplicare Green Deal, referindu-se la politicile generale ale Europei în materie de climă şi mediu. Parlamentarii au obţinut suficiente asigurări, dar totuşi nu tot ceea ce şi-au dorit, a adăugat Canfin.

Agenda ecologică a Europei se confruntă cu o presiune politică sporită, unele guverne şi europarlamentari opunându-se propunerilor care cresc costurile pentru alegători.

ECHILIBRISTICĂ DIFICILĂ, DAR NECESARĂ

Noii şefi UE responsabili pentru politica ecologică trebuie să facă o echilibristică între aceste preocupări şi solicitările parlamentarilor ecologişti şi de stânga de a lua măsuri urgente pentru a reduce emisiile de CO2 ce alimentează fenomenele meteorologice extreme dezastruoase. Amândoi candidaţii au făcut aluzie la politica dificilă care îi aşteaptă, afirmând că UE va analiza modul în care "schimbările alimentare" pot contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice pe termen lung.

Dezbaterile privind emisiile provenite din creşterea animalelor şi amprenta ecologică a cărnii au declanşat dezbateri politice aprinse în ţări precum Olanda şi în Marea Britanie, fost stat membru al UE.

Hoekstra a promis că va încerca să se asigure că UE îşi stabileşte un obiectiv de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 90% până în 2040 şi că va face presiuni la summitul ONU privind clima COP28 din noiembrie pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili. Acest lucru ar pune Europa în contradicţie cu naţiunile producătoare de petrol şi gaze care doresc să utilizeze tehnologii de "reducere" - adică de captare - a emisiilor rezultate din arderea combustibililor fosili, mai degrabă decât să pună capăt utilizării combustibililor în sine.

Legiuitorii europeni l-au făcut pe Wopke Hoekstra să transpire în timp ce i-au analizat programul de următor şef pentru climă din cadrul Comisiei Europene, dar după ce fostul ministru olandez şi fost angajat al Shell a făcut noi promisiuni de consolidare a măsurilor ecologiste, acesta a primit miercuri aprobarea lor.

Hoekstra, în vârstă de 48 de ani, este pregătit să preia conducerea politicilor Uniunii Europene care vizează combaterea schimbărilor climatice, un rol care plasează a treia mare economie a lumii în avangarda reducerii emisiilor de CO2.

El face acest lucru într-un moment în care acţiunile privind clima se confruntă cu un recul politic în Europa, în timp ce costurile de trai cresc şi sporesc tensiunile cu China şi SUA în cursa pentru fabricarea de tehnologii ecologice. Iar în acest timp, ţările se confruntă cu inundaţii, secete şi incendii de pădure care bat recorduri.

Diviziunile dintre cei 27 de state membre ale UE în ceea ce priveşte politicile ecologice sunt din ce în ce mai mari.

PROMISIUNILE LUI HOEKSTRA

Hoekstra face parte din grupul politic de centru-dreapta al Partidului Popular European, care a încercat să blocheze unele dintre legile recente ale UE în domeniul mediului şi care se teme de măsurile care ar putea impune birocraţie în industrie sau costuri pentru consumatori. Dar pentru a face treabă la Bruxelles, el va avea nevoie şi de sprijinul parlamentarilor verzi şi de stânga.

UE are deja unul dintre cele mai ambiţioase planuri de reducere a emisiilor dintre toate marile economii şi a promulgat principalele măsuri pe care le consideră necesare pentru a reduce emisiile de CO2 în acest deceniu - inclusiv costuri mai mari pentru industriile poluante şi obiective obligatorii pentru extinderea energiei regenerabile.

Hoekstra nu va putea schimba aceste legi şi îşi va păstra funcţia doar până după alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Cu toate acestea, el şi-a propus câteva schimbări esenţiale.

El le-a spus parlamentarilor că va face presiuni pentru ca UE să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 90% până în 2040, o măsură susţinută de oamenii de ştiinţă în domeniul climei, dar care, potrivit unor industrii, este nerealistă.

Presat în continuare, el a dat asigurări că va adopta o poziţie dură în diplomaţia UE din domeniul climei, promiţând să facă presiuni pentru un acord global de eliminare treptată a tuturor combustibililor fosili la summitul COP28 al Naţiunilor Unite din noiembrie.

DE LA ANGAJATUL COMPANIEI SHELL, LA CAMPIONUL CLIMEI

Hoekstra şi-a început cariera cu o perioadă de trei ani în funcţii comerciale la Shell, înainte de a lucra timp de un deceniu la firma de consultanţă McKinsey. El a declarat că în această perioadă nu a lucrat în numele firmelor petroliere şi a criticat companiile care, în opinia sa, au încercat să ignore dovezile privind contribuţia lor la schimbările climatice.

"Mi se pare cu adevărat lipsit de etică", a spus el, ferindu-se să numească anumite companii.

Între 2011 şi 2017, Hoekstra a fost senator în camera superioară a parlamentului olandez, rămânând în acelaşi timp partener la McKinsey, înainte de a fi numit ministru de finanţe de către premierul olandez Mark Rutte.

O mare parte din acest mandat a fost dominată de consecinţele pandemiei COVID-19, în timpul căreia Hoekstra a supravegheat un plan de mai multe miliarde de euro de salvare a companiei aeriene olandeze KLM - în timp ce a făcut presiuni, până în prezent fără succes, pentru taxe ecologice la nivel european pe zboruri.

"Dacă ne uităm la CV-ul dumneavoastră de până acum, nu aţi fost cu adevărat un campion al climei. Şi cred că asta este puţin spus, dacă ne uităm la istoricul dvs. de la Shell, McKinsey, Ministerul de Finanţe, unde aţi dat bani pentru KLM", i-a spus eurodeputatul olandez Bas Eickhout lui Hoekstra în timpul audierii sale.

Cel mai recent, el a fost ministru de externe din ianuarie 2022 până în septembrie 2023. "Hoekstra are calificarea cea mai necesară în acest moment - diplomaţia. Nu putem salva clima de unii singuri; şi alte economii majore trebuie să ne ofere sprijinul lor", a declarat Peter Liese, deputat german din partea PPE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.