Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, plecat în exil, a vorbit vineri despre o revenire în viaţa publică, după ce a scăpat de un proces intentat de fosta sa amantă, care l-a dat în judecată la Londra pentru hărţuire, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, care a fost amanta lui Juan Carlos între 2004 şi 2009, cerea 126 de milioane de lire sterline (146 de milioane de euro) pentru daunele psihologice pe care spune că le-a suferit.

În octombrie 2020, ea a intentat procesul de hărţuire la Londra, acolo unde locuia. Însă, în motivarea scrisă a deciziei sale, judecătoarea Rowena Collins Rice a concluzionat că "Înalta Curte din Anglia şi Ţara Galilor nu are competenţa de a judeca" această procedură. În special, ea a subliniat că reclamanta "nu a stabilit în mod suficient" că evenimentele care au dat naştere plângerii sale au avut loc în Anglia.

Cunoscută şi sub numele de Corinna Larsen, această femeie de afaceri daneză în vârstă de 50 de ani susţine că, după despărţirea lor în 2012, a fost spionată şi hărţuită timp de opt ani la ordinul fostului monarh al Spaniei. Ea şi copiii ei ar fi fost ameninţaţi, potrivit plângerii.

Juan Carlos i-ar fi cerut să îi returneze cadouri, cum ar fi opere de artă, bijuterii şi bani, în valoare de 65 de milioane de euro.

Relaţia lor a devenit publică în 2012, când monarhul a suferit o fractură de şold în timp ce se afla în vacanţă în Botswana. Scandalul, dezvăluit pe fondul unui şomaj record în Spania, a provocat furie în ţara sa.

Juan Carlos, care a abdicat în 2014 după o serie de scandaluri, a salutat decizia justiţiei londoneze, despre care a spus că "îi confirmă nevinovăţia, fără surprize", chiar dacă nu abordează fondul cazului.

Fostul rege, în vârstă de 85 de ani, a explicat că a "în mod voit a dat dovadă de cea mai mare discreţie în timpul" procedurii judiciare. Dar această decizie "restabileşte condiţiile necesare pentru noi apariţii publice", a scris el într-un comunicat de presă emis de agenţia Publicis în numele fostului rege.

Într-un comunicat, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn s-a declarat "profund dezamăgită" de această decizie, considerând că este "demoralizant să vezi că victimele hărţuirii au adesea dificultăţi în a obţine dreptate în sistemul” britanic. "Intimidarea şi hărţuirea continuă asupra mea şi a copiilor mei şi vizează prăbuşirea mea totală", a acuzat ea. "Juan Carlos şi-a desfăşurat întregul arsenal pentru a mă zdrobi, iar puterea sa este imensă", a adăugat ea, precizând că "ia în considerare toate opţiunile".

În decembrie, justiţia britanică i-a acordat fostului rege imunitate pentru perioada de până la abdicarea sa din 2014. Dar majoritatea evenimentelor citate de reclamantă au avut loc după acel an.

Devenit şef de stat în 1975, după moartea dictatorului Franco, care îl desemnase ca succesor, Juan Carlos a fost salutat timp de decenii pentru că a permis revenirea democraţiei în Spania. Popularitatea sa s-a prăbuşit după scandaluri personale şi dezvăluiri despre stilul său de viaţă opulent începând din 2012.

Juan Carlos a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, care s-a distanţat de el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.