Planul guvernului danez de a elimina o sărbătoare publică pentru a ajuta la finanţarea bugetului apărării, pe fondul războiului din Ucraina, pune în pericol modelul de bunăstare preţuit de Danemarca, a avertizat cea mai mare confederaţie sindicală din ţară, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia guvernamentală stânga-dreapta, aflată la putere din decembrie şi condusă de premierul social-democrat Mette Frederiksen, intenţionează să elimine sărbătoarea religioasă cunoscută sub numele de Ziua Marii Rugăciuni, care este respectată încă din secolul al XVII-lea. Introdusă iniţial ca o zi de rugăciune, post şi penitenţă, aceasta cade în a patra vineri după Paşte şi este o dată obişnuită pentru confirmări (în Biserica Catolică, ritual de desăvârşire a botezului la copiii trecuţi de7 ani- n.r).

Guvernul vrea să renunţe la această sărbătoarea legală şi să folosească banii pentru a creşte bugetul apărării până la obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, aşa cum era planificat anterior. Guvernul spune că acest calendar accelerat este necesar din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Or, această măsură, de a renunţa la o sărbătoare legală, ar urma să aducă un plus de 3 miliarde de coroane (355 milioane de lire sterline) în visteria statului.

"Este o mare ameninţare la adresa modelului danez", a declarat Lizette Risgaard, şefa confederaţiei FH, care are 1,3 milioane de membri într-o ţară cu 5,9 milioane de locuitori. "Politicienii ar trebui să nu se amestece în problemele legate de piaţa muncii. Dacă vor merge până la capăt cu acest lucru, ei îşi vor impune voinţa şi vor încălca acordurile noastre", a declarat ea miercuri pentru AFP.

Sărbătorile anulate ar implica 7,4 ore suplimentare de muncă pentru fiecare lucrător, potrivit guvernului. "Nu cred că este o problemă să trebuiască să munceşti o zi în plus", a declarat Frederiksen.

"Ne confruntăm cu cheltuieli enorme pentru apărare şi securitate, sănătate, psihiatrie şi tranziţie ecologică", a spus premierul, prezentând în parlament programul noului guvern.

Astfel, danezii ar trebui să lucreze o zi în plus, care va fi plătită de angajatori. Dar sărbătorile legale şi salariile plătite ale celor care lucrează în acea zi şi al celor care îşi iau o zi liberă sunt deja înscrise în contractele colective de muncă, sacre în Danemarca.

"Este o sărbătoare publică. Şi, bineînţeles, ei pot spune: Bine, vrem să o abolim", a declarat Risgaard. "Dar atunci ei merg împotriva a ceea ce am convenit în cadrul negocierilor: să ai dreptul de a fi cu familia ta în acea zi. În contractele noastre colective de salarizare, există 600 de moduri diferite de a defini salariul atunci când cineva lucrează în acea zi", a arătat liderul sindical.

Un sondaj recent realizat de compania de cercetare de piaţă Epinion a indicat că un număr covârşitor de danezi se opun acestei măsuri, care nu a fost menţionată în timpul campaniei electorale din toamna anului trecut. Doar 17% au susţinut planul, în timp ce 75% s-au opus.

"Se intervine în modelul danez", a declarat joi pentru AFP Pernille Holm, o fizioterapeută în vârstă de 30 de ani. "Avem un mod de a face lucrurile aici, în Danemarca. Noi negociem cu angajatorul nostru. Iar sindicatele negociază drepturile noastre ca lucrători. Guvernul nu ar trebui să poată face nimic fără să includă aceste două părţi", a arătat ea.

O petiţie online iniţiată de confederaţia FH a adunat aproape jumătate de milion de semnături.

Biserica luterană şi organizaţiile care reprezintă angajaţii militari au protestat, de asemenea, faţă de această măsură. "Sunt furios că se folosesc de militari în acest fel, spunând că banii din sărbătorile legale vor merge la creşterea bugetului", a declarat pentru ziarul BT şeful principalului sindicat care reprezintă personalul militar, Jesper Korsgaard Hansen.

În parlament, doar cele trei partide guvernamentale, care deţin majoritatea, susţin măsura. Cele nouă partide de opoziţie, de la extrema stângă la extrema dreaptă, au declarat că vor refuza să participe la orice nou acord privind politica de apărare până când guvernul nu-şi va retrage planul.

Pentru danezi, există un sentiment de deja vu. În urmă cu zece ani, un guvern social-democrat a încercat să abolească aceeaşi sărbătoare publică, dar a renunţat pe fondul unei proteste naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.