Guvernul danez a prezentat vineri un proiect de lege modificat privind interzicerea arderii Coranului pe teritoriul danez, în urma unor critici care denunţă, în prima versiune, restricţionări ale libertăţii de exprimare şi dificultăţi de punere în aplicare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Proiectul de lege a fost restrând pentru a ţinti în mod specific tratamentul nepotrivit al scrierilor care au semnificaţie religioasă importantă”, anunţă într-un comunicat Ministerul Justiţiei.

La origine, proiectul viza profanările tuturor obiectelor cu o semnificaţie religioasă importantă.

Proiectul de lege modificat urmează să fie examinat într-o sesiune, la 14 noiembrie, de către Folketing (Parlamentul danez).

La sfârşitul lui august, Guvernul anunţa că vrea sălegifereze subiectul, în urma unor incendieri ale unor exemplare ale Coranului pe teritoriul danez, care au provocat furie în ţări musulmane şi ameninţau securitatea naţională.

În Irak, de exemplu, sute de manifestanţi, susţinători ai influentului lider religios Moqtada Sadr au încercat, la sfârşitul lui iulie, să mărşăluiască spre Ambasada Danemarcei la Bagdad.

Primul proiect a fost criticat, pe de o parte, de către cei care îl considerau o întoarcere la delictul blasfemiei, iar pe de altă parte de către profesionişti din justiţie care se temeau de dificultăţi în punerea în aplicare.

”Prim modificările pe care le propunem în prezent, legea va fi mai uşor de înţeles, inclusiv de către justiţie şi tribunale”, dă asigurări ministrul Justiţiei Peter Hummelgaard, citat în comunicat.

Ameninţarea teroristă vizând Danemarca s-a intensificat, avertizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.