Finn Borch Andersen, şeful serviciilor secrete daneze, a acuzat Teheranul că plănuieşte să asasineze un oponent al guvernului iranian pe teritoriul danez, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a declarat într-o conferinţă de presă marţi că autorităţile suedeze au arestat un cetăţean norvegian de origini iraniene pe 21 octombrie iar suspectul a fost apoi extrădat în Danemarca.

„Avem de-a face cu un atac plănuit de serviciile secrete iraniene pe teritoriul danez. Evident nu putem şi nu vom accepta acest lucru”, a declarat Andersen.

Ţinta potenţialului atac face parte dintr-un grup de rezidenţi iranieni din Ringsted. Autorităţile cred că gruparea face parte din Mişcarea Arabă pentru Eliberarea Ahvaz (ASMLA), care susţine crearea unui stat separat pentru arabii din sud-vestul Iranului.

„Ameninţarea pentru aceşti oameni este serioasă. Este în continuare nevoie de măsuri de securitate vaste pentru persoanele vizate”, a precizat Andersen.

Şeful securităţii a declarat că suspectul a fost văzut în timp ce fotografia case ale iranienilor din Ringsted. Suspectul a negat toate acuzaţiile şi a fost reţinut preventiv până pe 8 noiembrie, conform unui comunicat al serviciilor secrete daneze.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a negat acuzaţiile danezilor, susţinând că fac parte dintr-un efort al oponenţilor de a submina relaţiile Teheranului cu Europa, conform presei iraniene.

Guvernul iranian susţine că ASMLA a participat la un atac asupra unei parade militare din Iran în septembrie, acuzaţie negată de grup. Teheranul a acuzat, de asemenea, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie că susţin grupările de opoziţie.

Prim-ministrul danez, Lars Lokke Rasmussen, a declarat pe Twitter că este „total inacceptabil ca Iranul sau orice alt stat să plănuiască asasinări pe teritoriul danez. Alte posibile măsuri contra Iranului vor fi discutate în cadrul UE”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.