Damascul respinge ”în mod categoric” acordul americano-turc vizând înfiinţarea unui centru de operaţiuni comune în vederea creării unei ”zone de securitate” în nordul Siriei, o zonă majoritar kurdă, potrivit presei de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Siria respinge în mod categoric acordul celor doi ocupanţi american şi turc cu privire la crearea a ceea ce numesc zonă de securitate”, a anunţat Ministerul sirian de Externe, citat de agenţia oficială siriană de presă Sana.

”Acordul constituie o agresiune flagrantă la adresa suveranităţii şi unităţii teritoriale siriene şi o încălcare a principiilor dreptului internaţional”, a deplâns Damascul.

”Siria îndeamnă comunitatea internaţională şi ONU să condamne această agresiune americano-turcă ce constituie o escaladare periculoasă (...) şi subminează toate eforturile în vederea găsirii unei ieşiri din criza siriană”, a adăugat o sursă diplomatică citată de Sana.

Anunţarea acordului americano-turc miercuri intervine la trei zile după negocieri intense între Ankara şi Washington, care caută să evite o nouă operaţiune militară turcă împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă ce deţine controlul asupra unor zone în nordul Siriei.

Joi, Damascul i-a acuzat pe kurzii sirieni de faptul că sunt un ”instrument” în acest ”plan ostil” americano-turc şi a apreciat că aceştia din urmă ”îşi asumă o responsabilitate istorică în această privinţă”.

Autorităţile siriene îi îndeamnă pe kurzi ”să-şi revizuiască conturile şi să se întoarcă sub tutela naţională”, potrivit Sana.

Turcia şi-a multiplicat în ultimele zile ameninţările cu privire la o intervenţie împotriva poziţiilor kurde în nordul Siriei. Marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţa că, dacă nu se ajunge la un acord, el avea să lanseze ”foarte curând” o operaţiune.

Kurzii, o minoritate etnică mult timp marginalizată în Siria, au înfiinţat o zonă semiautonomă în nordul ţării, profitând de Războiul din Siria, declanşat în 2011.

Ankara nu vede cu ochi buni acest proiect de autonomie la frontiera sa, de teamă că un nucleau al unui stat kurd ar putea galvaniza veleităţi separatiste ale acestei minorităţi pe teritoriul turc.

Regimul sirian al lui Bashar al-Assad caută, în ceea ce-l priveşte, să recucerească întregul teritoriu al ţării şi refuză orice autonomie kurdă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.