Locuitorii nordului arhipelagului rus Kurile erau vizaţi miercuri de o alertă de tsunami, după un cutremur de magnitudinea 7,5 care a avut loc în mare, însă serviciile ruse de urgenţă au semnalat doar valuri de mică înălţime, care nu au provocat nici victime şi nici pagube, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un tsunami a ajuns la Severo-Kurilsk, pe Insula Sahalin, la ora locală 15.15 (7.15, ora României)”, au anunţat serviciile de urgenţă ruse, precizând că acest valul a avut înălţimea de aproximativ 50 de centimetri.

Hotărârea de a ridica sau nu alerta este luată de experţi, după începerea refluxului, au precizat ei, îndemnând locuitorii să rămână până atunci în zone înalte.

În urma acestui cutremur, în largul arhipelagului situat între Oceanul Pacific şi Marea Ohoţk, Agenţia Meteorologică a Japoniei a avertizat cu privire la uşoare modificări ale mareei, însă nu a emis vreo alertă.

Autorităţile americane au ridicat o alertă de tsunami în Hawaii, declanşată de Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică (NOAA).

Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific a precizat că Coasta de Vest a Statelor Unite, Alaska şi provincia Columbia Britanică din Canada nu este ameninţată de vreun tsunami.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 218 kilometri sud-sud-est de oraşul Severo, la o adâncime de 56,7 kilometri potrivit Institutului american de geofizică USGS, care a evaluat iniţial intensitatea seismului la 7,8.

Kurilele sunt situate în estul Insulei japoneze Hokkaido şi fac obiectul unui contencios între Moscova şi Tokyo după al Doilea Război Mondial.

Kurilele de Sud, pe care japonezii de numesc Teritoriile de Nord, se află sub controlu Rusiei din 1945.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.