Curtea Supremă de la Stockholm a respins luni cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Bülent Kenes, de care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan amintise personal ca o precondiţie pentru a da undă verde intrării Suediei în NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înalta Curte, care judecă recursurile făcute împotriva extrădărilor, a ajuns la concluzia că sunt "mai multe obstacole" în calea predării către autorităţile turce a lui Bülent Keneş, fost editor, acuzat de Ankara că a fost complice la tentativa de lovitură de stat din 2016 şi că ar fi fost membru al mişcării güleniste.

Curtea Supremă a luat act de statutul său de refugiat în Suedia, de faptul că acuzaţiile împotriva sa se încadrează în categoria "infracţiunilor politice" sau legate de securitatea statului turc şi, în fine, de faptul că a fi membru al mişcării predicatorului Fethullah Gülen - duşmanul personal al lui Erdogan - nu este condamnabil în Suedia, a precizat instanţa într-un comunicat.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"Există, de asemenea, un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Prin urmare, o extrădare nu ar trebui să aibă loc", a declarat judecătorul Petter Asp.

Într-o declaraţie pentru AFP, fostul editorialist al cotidianului de limbă engleză "Today's Zaman" s-a declarat "fericit" de această decizie şi a acuzat "regimul lui Erdogan" că "a fabricat acuzaţiile" împotriva sa. "Sunt un jurnalist, nu un terorist", a spus el, precizând că este "sigur că regimul va folosi alte metode pentru a-i face viaţa cât mai dificilă posibil" chiar şi în Suedia.

În afară de Ungaria, care urmează să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO la începutul anului 2023, Turcia este singura ţară care ameninţă să împiedice aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlanică, decisă în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Ankara, Stockholm şi Helsinki au semnat un memorandum de înţelegere la ultimul summit NATO din iunie, dar Erdogan a ameninţat din nou că va bloca ratificarea necesară chiar a doua zi.

În timpul unei vizite a premierului suedez Ulf Kristersson la Ankara, pentru a-l convinge pe liderul turc, acesta din urmă a fost întrebat despre zecile de extrădări cerute de Turcia în cadrul negocierilor. Şeful statului turc a menţionat un singur nume ca exemplu: cel al lui Bülent Keneş, în vârstă de 53 de ani, pe care l-a acuzat că este un "terorist".

Extrădarea activiştilor kurzi sau a personalităţilor ostile regimului turc care s-au refugiat în Suedia este punctul cel mai delicat al condiţiilor puse de Ankara pentru a ratifica intrarea în NATO a celor doi noi membri.

Guvernul suedez subliniază că sistemul judiciar din ţara nordică este independent, că are ultimul cuvânt de spus şi că deciziile deja luate nu pot fi puse sub semnul întrebării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.