Curtea Supremă a Statelor Unite a aceptat luni să examineze anularea condamnării la moarte a lui Djokhar Tsarnaev în atentatul cu bombă la maratonul din Boston în 2013, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul lui Donald Trump, care voia să restabilească pedeapsa capitala, a cerut în octombrie ”templului” dreptului american să se pronunţe în acest dosar.

În pofida faptului că succesorul său democrat Joe Biden s-a opus acestei sentinţe, Guvernul său a lăsat cererea administraţiei republicane să-şi urmeze cursul.

Luni, cei nouă ”înţelepţi” de la Curtea Supremă au acceptat dosarul, fără vreo explicaţie, aşa cum fac de obicei.

Un student de origine cecenă, Djokhar Tsarnaev a fost condamnat la moarte în iunie 2015, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a depus, împreună cu fratele său mai mare, Tamerlan, două bombe artizanale, în oale sub presiune, în apropiere de linia de sosire a maratonului din Boston, care au ucis trei oameni şi au rănit alţi 264.

Apărarea a susţinut mereu că tînărul, în vârstă de 19 ani la momentul faptelor, în vârstă de 27 de ani în prezent, se afla sub influenţa fratelui său mai mare, ucis de forţe de ordine la trei zile după atentat.

În timpul fugii, cei doi fraţi au ucis prin împuşcare un poliţist.

La 31 iulie, o Curte de Apel din Boston a anulat condamnarea la moarte a lui Djokhar Tsarnaev, evocând nereguli în selectarea juraţilor.

Juraţii au trimis dosarul altui tribunal, apreciind că tânărul este necesar să fie condamnat cel puţin la închisoare pe viaţă.

Însă Donald Trump le-a criticat decizia şi a apreciat că ”pedeapsa capitală a fost rareori atât de meritată” ca în cazul lui Djokhar Tsarnaev. 

”Guvernul federal este necesar să ceară din nou pedeapsa cu moartea (...). Ţara noastră nu poate lăsa hotărârea în apel în vigoare”, scria el pe Twitter.

Guvernul miliardarului - un susţinător înfocat al pedepsei cu moartea - a comis, în ultimele zile de mandat, un număr-record de execuţii federale - 13.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.