Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat vineri noile restricţii stabilite de instanţele inferioare privind o pilulă pentru avort folosită pe scară largă, ceea ce oferă o victorie administraţiei preşedintelui Joe Biden care apără accesul larg la acest medicament, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii au aprobat solicitările de urgenţă ale Departamentului de Justiţie şi ale producătorului pilulei, Danco Laboratories, de a pune în aşteptare o ordonanţă preliminară din 7 aprilie emisă de judecătorul districtual Matthew Kacsmaryk din Texas. Ordinul judecătorului ar limita foarte mult disponibilitatea mifepristonei în timp ce litigiul continuă în cadrul unei contestaţii din partea grupurilor anti-avort faţă de aprobarea reglementării federale a acestei pilule.

Judecătorii conservatori Clarence Thomas şi Samuel Alito s-au opus în mod public acestei decizii luate vineri de colegii lor din Curtea Supremă. Alito, într-o scurtă opinie, a scris că administraţia şi grupul Danco "nu au dreptul la o suspendare, deoarece nu au demonstrat că este posibil să sufere un prejudiciu ireparabil în acest interval".

CITEȘTE ȘI Suspansul se menţine. Curtea Supremă a SUA prelungeşte cu două zile blocarea restricţiilor privind pilula pentru avort

Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană care reglementează în domeniul siguranţei produselor alimentare, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, a aprobat mifepristona în anul 2000. Cazul actual ar putea submina autoritatea agenţiei de reglementare federală în ceea ce priveşte siguranţa medicamentelor.



Administraţia Biden încearcă să apere mifepristona în faţa numărului tot mai mare de interdicţii şi restricţii privind avortul, adoptate de statele conduse de republicani de când Curtea Supremă a anulat, în iunie 2022, decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care legalizase procedura de avort la nivel naţional. Alito a fost autorul acelei hotărâri de anulare a deciziei Roe vs Wade.

La 12 aprilie, Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, a refuzat să blocheze toate restricţiile ordonate de judecătorul Kacsmaryk din Texas. Instanţa a blocat doar o parte din ordinul lui Kacsmaryk, care ar fi suspendat aprobarea FDA pentru acest medicament şi l-ar fi retras efectiv de pe piaţă.

Curtea Supremă îşi dăduse ca termen limită pentru a lua o decizie până vineri la ora locală 23:59 (sâmbătă 6:59 ora României) înainte ca restricţiile privind accesul la mifepristonă ordonate de Kacsmaryk să intre în vigoare. Alito, care se ocupă de problemele urgente apărute într-un grup de state, inclusiv Texas, a emis săptămâna trecută un ordin de suspendare temporară a ordonanţei lui Kacsmaryk până miercuri şi apoi a prelungit această suspendare cu încă două zile.

Mifepristona este administrată împreună cu un alt medicament numit misoprostol pentru a efectua avorturi medicamentoase, care reprezintă mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA. Medicamentul are şi alte utilizări, cum ar fi gestionarea avorturilor spontane.

Administraţia şi Danco au spus judecătorilor în documentele depuse că mifepristona ar putea să nu mai fie disponibilă timp de luni de zile, dacă restricţiile ar fi lăsate să intre în vigoare.

Grupurile anti-avort, conduse de recent înfiinţata Alianţă pentru Medicina Hipocratică, şi patru medici anti-avort au dat în judecată FDA în noiembrie. Reclamanţii susţin că agenţia a folosit un proces ilegal pentru a aproba medicamentul, pe care îl consideră periculos.

FDA a calificat mifepristona drept sigură şi eficientă, aşa cum s-a demonstrat de-a lungul deceniilor de utilizare de către milioane de femei din America, adăugând că efectele adverse sunt extrem de rare.

Restricţiile, dacă ar fi fost lăsate să intre în vigoare, ar fi anulat acţiunile întreprinse de FDA în ultimii ani pentru a facilita accesul la mifepristonă, după confirmarea siguranţei şi eficacităţii pilulei.

Fost activist juridic creştin, Kacsmaryk a avut un lung istoric de opoziţie faţă de avort înainte ca Senatul SUA să-l confirme în 2019 într-o funcţie de judecător federal pe viaţă.

De la decizia de anul trecut a Curţii Supreme, 12 state americane au instituit interdicţii totale, în timp ce multe altele interzic avortul după o anumită durată a sarcinii. 

CITEȘTE ȘI Principalul rival al lui Trump, guvernatorul de Florida Ron DeSantis, a promulgat o lege care interzice avortul de la o vârstă a sarcinii de şase săptămâni

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.