Curtea Supremă a Statelor Unite a autorizat vineri tribunalele federale să intervină împotriva unei controversate legi din Texas foarte restrictivă privind avortul, însă nu a suspendat-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre nuanţată ridică obstacole de procedură care au împiedicat, până acum, judecătorii tribunalelor federale să blocheze legea din Texas, care încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme.

Legea din Texas le interzice de la 1 septembrie texancelor să avorteze după şase săptămâni de sarcină, inclusiv în caz de viol sau incest, în pofida faptului că Curtea Supremă garantează dreptul la avort în prmele două trimestre de sarcină.

Texasul a adoptat o lege care să permită o ocolire a jurisprudenţei Curţii Supreme, care autorizează întreruperea voluntară a sarcinii până în săptămânile 22-24.

Legea îi încurajează pe cetăţeni să dea în judecată, în civil, persoane şi organizaţii care ajută femei să avorteze, cărora le promite despăgubiri în valoare de 10.000 de dolari.

Curtea Supremă, care a fost sesizată de urgenţă la intrarea în vigoare a legii, s-a refugiat în spatele acestor ”probleme noi de procedură” şi a refuzat să intervină.

Acest refuz - perceput drept semnul influenţei celor trei magistraţi numiţi de către Donald Trump - a fost criticat aspru de către stânga americană.

Până la urmă, ”opt membri ai Curţii sunt de acord să spună” că principiul care protejează suveranitatea celor 50 de state americane ”nu împiedică proceduri judiciare în tribunalele federale”.

Preşedintele Curţii Supreme şi cei trei magistraţi progresişti ai acesteia au anunţat, într-un comunicat distinct, că vor ca tribunalele să blocheze rapid această lege, ”având în vedere efectele sale sinistre şi persstente”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.