Curtea Supremă a SUA a anulat interdicţia privind "bump stock-urile, un dispozitiv care măreşte rata de tragere a puştilor semiautomate, transformându-le efectiv în mitraliere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe fundalul acestui caz se află masacrul din Las Vegas (vest), cel mai grav din istoria modernă a Americii, în care 58 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite la 1 octombrie 2017. Majoritatea celor 22 de puşti folosite de autorul carnagiului erau dotate cu aceste capse detaşabile, ceea ce îi permitea să tragă până la nouă gloanţe pe secundă.

Cei şase judecători conservatori ai Curţii, împotriva opiniei a trei progresişti, au concluzionat că Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi (ATF), o agenţie federală, şi-a depăşit autoritatea prin reclasificarea în 2018 a bump stock-urilor ca mitraliere, interzise de o lege din 1934.

"Bump stock" este un încărcător detaşabil care foloseşte energia reculului armei pentru a imprima o mişcare de du-te-vino extrem de rapidă puştii, ale cărei proiectile se încarcă în acelaşi ritm.

"Susţinem că o puşcă semiautomată echipată cu un bump stock nu este o 'mitralieră', deoarece nu poate trage mai mult de un foc cu 'o singură apăsare a trăgaciului'", a scris judecătorul Clarence Thomas în numele majorităţii, referindu-se la litera legii, adoptată pe vremea Prohibiţiei, cu mult înainte de inventarea acestui dispozitiv.

Masacrul din Las Vegas "a demonstrat că o puşcă semiautomată dotată cu un bump stock poate avea acelaşi efect letal ca o mitralieră şi, prin urmare, a întărit argumentele pentru revizuirea legii", a afirmat judecătorul conservator Samuel Alito.

"Dar un eveniment care evidenţiază necesitatea de a modifica legea nu schimbă în sine sensul legii", a adăugat el, sugerând că Congresul ar trebui să intervină pentru a remedia această incoerenţă.

Exprimându-şi dezacordul, judecătoarea Sonia Sotomayor, căreia i s-au alăturat ceilalţi doi progresişti, a criticat majoritatea pentru că "respinge definiţia general acceptată" a mitralierelor. Această decizie "va avea "consecinţe mortale" prin "împiedicarea eforturilor guvernului de a împiedica accesul la ele al unor trăgători precum cel din Las Vegas", a avertizat ea.

Asociaţia Giffords, care militează pentru un control mai strict al armelor individuale, a deplâns decizia "nechibzuită şi periculoasă", dar a subliniat că "bump stock-urile sunt încă interzise în cel puţin 16 state".

"Congresul trebuie să acţioneze pentru a repara pagubele şi să clarifice faptul că toate dispozitivele de conversie automată a armelor de foc sunt ilegale în conformitate cu legea federală", a spus ea.

Preşedintele democrat Joe Biden a îndemnat, de asemenea, "Congresul să interzică "bump stocks", să adopte o interdicţie a armelor de asalt şi să acţioneze pentru a salva vieţi", afirmând că va semna "imediat" orice astfel de lege.

Campania predecesorului său republican Donald Trump, a cărui administraţie s-a aflat la originea interzicerii bump stock-urilor, a salutat decizia, afirmând că, în faţa criminalităţii, "dreptul de a purta arme nu a fost niciodată mai vital".

Influentul lobby al armelor de foc, NRA, al cărui sprijin l-a primit Donald Trump împotriva lui Joe Biden, a mulţumit de asemenea Curţii pentru că "a limitat în mod corect agenţiile din cadrul executivului la rolul lor de a aplica legea, nu de a o redacta".

ATF începuse să îşi revizuiască poziţia privind aceste stocuri detaşabile în urma tragediei din Las Vegas.

Apoi, în februarie 2018, la câteva zile după masacrul de la un liceu din Parkland, Florida (sud-est), unde au murit 17 persoane, administraţia Trump s-a angajat să le interzică. În mod întâmplător, vineri, autorităţile americane au început demolarea unei clădiri din acest liceu.

În decembrie 2018, ATF a anunţat că va considera de acum înainte bump stock-urile ca fiind mitraliere, ordonând proprietarilor acestora să le distrugă sau să le predea autorităţilor în termen de 90 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.