O procedura judiciară cu privire la gestionarea ministerială a crizei covid-19 a fost deschisă la Curtea de Justiţie a Republicii franceze (CJR) împotriva fostului premier Édouard Philippe şi foştilor miniştri ai Sănătăţii Olivier Véran şi Agnès Buzyn, a anunţat marţi procurorul general al Curţii de Casaţie François Molins, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (marţi), procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Ministerul Public de pe lângă Curtea de Justiţie a Republicii, a deschis o informaţie judiciară încredinţată Comisiei de Instrucţie” a CJR, care va acţiona ca judecător de instrucţie şi va coordona investigaţiile, a anunţat François Molins.

”Conform deciziei Comisiei Cererilor de vineri, această informaţie judiciară este deschisă cu privire la abţinerea de la lupta împotriva unui sinistru” împotriva fostului premier Edouard Philippe, fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn şi succesorului său Olivier Véran, a precizat el.

CJR precizează că infracţiunea poate fi pedepsită cu până la doi ani de închisoare şi o amendă în valoare de 30.000 de euro.

Nouă plângeri - dintre cele 90 primite de CJR, singura instanţă abilitată să judece membri ai Guvernului cu privire la exercitarea funcţiei, au fost primite şiincluse în dosar.

De la începutul epidemiei covid-19, soldată cu aproape 30.000 de morţi în Franţa, Executivul s-a confruntat cu un val de critici cu privire la lipsa măştilor şi a fost vizat de numeroase plângeri cu privire la ”punerea în pericol a vieţii altuia” sau ”ucidere din culpă”.

Édouard Philippe anunţa vineri, într-un comunicat tramsmis AFP., că ”ia notă” de anunţarea deschiderii unei proceduri judiciare şi că va prezenta Comisiei ”toate răspunsurile şi informaţiile necesare înţelegerii acţiunii sale şi a Gvernului său”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.