Armenia şi Azerbaidjanul, care se acuză reciproc de dicriminarea rasială în războiul din toamna lui 2020, este necesar să înceteze ”agravarea” diferendului care le opune, îndeamnă marţi Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cele două părţi este necesar să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava sau prelungi diferendul la Curte sau care l-ar putea face şi mai greu de soluţionat”, a subliniat Joan Donoghue, preşedinta CIJ, cu sediul la Haga, în Olanda.

Cele două ţări au depus în septembrie, aproape simultan, recursuri la CIJ prin care-i cer măsuri până la soluţionarea definitivă a dosarului de către Curte, un proces care ar putea dura ani de zile.

Azerbaidjanul este necesar să protejeze prizonierii de război din conflictul din 2020 în regiunea Nagorno Karabah, dar şi patrimoniul cultural, şi să împiedice ”incitarea la ură rasială” împotriva cetăţenilor armeni, declară CIJ.

Azerbaidjanul este necesar, de asemenea, să împiedice ”vandalismul şi profanarea” patrimonului cultural armean, inclusiv bisericile, îndeamnă Curtea.

Cele două foste republici sovietice au luptat într-un scurt dar sângeros război, în toamna lui 2020, în vederea obţinerii controlului asupra regunii separatiste azere Nagrono Karabah, soldat cu aproximativ 6.500 de morţi.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.