Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat joi acordul “Privacy Shield” - numit şi ”scutul de protecţie a datelor” - încheiat de Statele Unite cu Uniunea Europeană (UE), care permite întreprinderilor din domeniul digital să transfere în mod legal date personale ale cetăţenilor europeni în America, reatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CJUE stabileşte că datele transferate nu sunt suficient reglementate şi pot face obiectul unui spionaj, fără să fie posibil un recurs, în contextul în care legislaţia americană oferă mai puţină protecţie decât Regulamentul General privind Protecţia Datelor (RGPD) în UE, care a intrat în vigoare în mai 2018.

Privacy Shield, elaborat în 2016 cu scopul de a proteja datele persoanle ale europenilor la transferul lor peste Atlantic în scopuri comerciale, înlocuieşte alt acord, intitulat “Safe Harbor” - respins deja de CJUE în 2015.

Acest acord şi succesorul său au fost denunţate de către Max Schrems, un austriac care militează în favoarea protecţiei vieţii private a cetăţenilor, care a vrut să intenteze în 2018 un recurs colectiv în numele consumatorilor împotriva Facebook. El aprecia atunci că Facebook încălca legislaţia cu privire la viaţa privată prin transmiterea anumitor date serviciilor americane de informaţii.

”Limitele protecţiei datelor cu caracter personal care decurg din reglementarea internă a Statelor Unite (...) nu sunt încadrate astfel încât să răspundă unor exigenţe substanţial echivalente celor cerute, în dreptul Uniunii, prin  principiul proporţionalităţii”, scrie într-un comunicat CJUE.

”Programele de supraveghere fondate pe această reglementare nu sunt limitate la strictul necesar”, continuă Curtea, precizând că această reglementare nu le conferă persoanelor vizate nici drepturi opozabile autorităţilor americane la tribunal.

Max Schrems a salutatjoi hotărâea CJUE, apreciind că ” mi se pare perfect”.

A DOUA HOTĂRÂRE DEFAVORABILĂ ÎN DOUĂ ZILE

Curtea a confirmat, însă, validitatea altui mecanism de transfer de date către subcontractori cu sediul în terţe ţări - intitulat ”clauze contractuale tip”.

Acest mecanism le permite întreprinderilor să se conformeze legislaţiei europene, angajându-se în mod individual să respecte anumite precauţii cu privire la folosirea datelor utilizatorilor lor europeni.

CJUE subliniază, cu toate acestea, că autorităţile în domeniul protecţiei vieţii private este necesar să suspende sau să interzică transferurile în afara UE, în cazul în care nu poate fi asigurată protecţia datelor.

Agenţia irlandeză de protecţia datelor - principala autoritate de reglementare a Facebook în Europa - este cea care a prezentat dosarul la Înalta Curte iraldeză, care a sesizat CJUE.

Hotărârea CJUE constituie o nouă lovitură aplicată Bruxellesului, după anularea, miercuri, de către Tribunalul Uniunii Europene a deciziei Comisiei Europene (CE) de a cere Apple să plătească Irlandei arierate şi impozite în valoare de 13 miliarde de euro.

Vicepreşedinta CE însărcinată cu politica concurenţei Margrethe Vestager a recunoscut joi că cele două hotărâri pronunţate de către justiţia europeană constituie ”o înfrângere”.

”Primul lucru pe care-l facem atnci când primim o hotărâre de la tribunal este să o citim foarte, foarte atent. Iar noi suntem pe cale de a o face. Bineînţeles, este o înfrângere, pentru că este o anulare hotărâtă de tribunal”, a declarat ea.

Comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders a anunţat că CE urmează să lucreze la o îmbunătăţire a protecţiei datelor.

”Studiem cu atenţie hotărârea şi reflectăm la mijloacele operaţionale în vederea unei consolidări a transferurilor noastre de date”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Facebook a anunţat, a rândul său, că studiază consecinţele hotărârii CJUE.

”La fel ca numeroase întreprinderi, noi examinăm cu atenţie concluziile şi implicaţiile hotărârii Curţii de Justiţie în cee ce priveşte folosirea scutului de protecţie a datelor şi aşteptăm cu interes directive de reglementare în această privinţă”, afirmă într-un comunicat o avocată a grupului, Eva Nagle.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.