Curtea Constituţională germană a hotărât marţi să priveze de orice finanţare publică - pe o perioadă de şase ani - un mic partid neonazist, Partidul Naţional Democrat al Germaniei (NPD), redenumit ”Die Heimat” (”Patria”), deschizând astfel calea unei eventuale proceduri asemănătoare împotriva Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NPD, redenumit Die Heimat, ”continuă să vizeze, dispreţuind demnitatea umană şi principiul democratic al Legii fundamentale, o înlocuire a ordinii constituţionale existente cu un «stat naţional» autoritarist”, stabileşte Curtea în această hotărâre,

”Atitudinea rasistă, în special antimusulmană, antisemită şi antiţigănească” a partidului este contrară principiilor constituţionale ale Germaniei, stabileşte Curtea.

În pofida faptului că este insignifiant pe eşicherul politic - având aproximativ 3.000 de membri potrivit unor date oficiale -, partidul dispune de o reţea naţională, printr-o organizaţie de Tineret Naţionalist şi asociaţii la nivel comunal, precizează Curtea.

Formaţiunea neonazistă organizează adunări, sărbători populare sau drumeţii cu scopul de a-şi vehicula ideologia rasistă şi caută să demonstreze ”o prezenţă numeroasă” la manifestaţii cetăţeneşti.

”Forţele care vor să ne destructureze şi distrugă democraţia nu trebuie să primească finanţare un cent de la stat”, a reacţionatv într-un comunicat ministrul de interne Nancy Faeser.

Bundestagul, Bundesratul şi Guvernul federal au cerut în 2019 întreruperea subevenţiilor şi avatnajelor acordate acestui partid.

Orice partid din Germania care obţine un scor de cel puţin 0,5% în alegeri naţionale şi europene sau de 1% în alegeri regionale primeşte bani publici.

NPD urmează să nu mai primească bani publici, însă continuă să beneficieze de avantaje fiscale - cu privire la donaţii şi moşteniri.

Această hotărâre este susceptibilă să alimenteze dezbateri privind pertinenţa folosirii acestei arme juridice împotriva ascensiunii AfD, un partid mare de extremă dreapta.

Cu ajutorul hotărârii Curţii de la Karlsruhe, ”vom fi mai siguri cu privire la obstacolele concrete ale unei asemenea proceduri”, a estimat un deputat social-democrat, Johannes Fechner, înaintea verdictului.

”Acest lucru poate privi de asemenea şi alte partide”, a ameninţat el, referindu-se la AfD.

AfD se află în centrul unui scandal, în urma unor dezvăluiri cu privire la faptul că mai mulţi membri ai partidului, inclusiv un apropiat al copreşedintei Alice Weidel, au discutat recent despre o expulzare în masă a persoanelor de origine străină, într-o adunare a unor mişcări ultraidentitare.

Aceste dezvăluiri au creat un şoc în Germania, unde au loc de mai multe zile manifestaţii uriaşe împotriva AfD, acuzat de faptul că reprezintă un pericol la adresa democraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.