Cine va fi viitorul papă? Cu o săptămână înainte de începerea conclavului, discuţiile cu uşile închise între cardinali se intensifică la Vatican, dar nu sunt indicii cu privire la alegerea lor, deşi înalţii prelaţi prezic că vor ajunge rapid la un rezultat, scrie AFP.
„Atmosfera este foarte paşnică, este un moment de dialog”, le-a spus cardinalul columbian Jorge Enrique Jimenez Carvajal numeroşilor jurnalişti care îl aşteptau miercuri dimineaţă în faţa Sălii Paul al VI-lea de la Vatican.
Aici, în spatele porţilor celui mai mic stat din lume, a avut loc cea de-a şaptea „Congregaţie generală”, o reuniune cu uşile închise în cadrul căreia peste 180 de „prinţi ai Bisericii”, inclusiv 124 de cardinali electori, au dezbătut priorităţile pentru viitorul instituţiei vechi de 2.000 de ani. Ei au discutat despre „situaţia economică şi financiară a Sfântului Scaun”, a declarat Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Vaticanului.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
Bruni a precizat în continuare că următoarea Congregaţie generală va avea loc vineri, la ora locală 09:00, şi că vor urma 14 discursuri până la 12:30, axate pe polarizarea Bisericii, vocaţie şi evanghelizare.
Aceste reuniuni sunt, de asemenea, o ocazie de a prefigura un succesor al Papei Francisc, care a murit pe 21 aprilie la vârsta de 88 de ani, după 12 ani de pontificat.
Un număr record, de 133 de cardinali electori - cei cu vârsta sub 80 de ani - vor intra în Capela Sixtină pe 7 mai, doi cardinali anunţându-şi absenţa din motive de sănătate. În cadrul reuniunilor pregătitoare, unii dintre cardinalii veniţi de foarte departe trebuie deja să se familiarizeze cu funcţionarea instituţiei Vaticanului şi să se cunoască reciproc într-un colegiu de o diversitate fără precedent.
Într-un conclav „nu se vorbeşte de presiune, polarizare sau manipulare”, a asigurat arhiepiscopul Carvajal, zugrăvind o imagine foarte departe de cea din filmul americano-britanic „Conclav”, care a generat un entuziasm public fără precedent faţă de alegerea Papei.
Succesorul va călca oare pe urmele Papei Francisc, un apărător al periferiilor care nu a ezitat să zguduie Biserica cu cuvintele şi reformele sale clare? În acest colegiu de electori, aproximativ 80% dintre cardinali au fost numiţi de papa argentinian. Cu toate acestea, următorul papă „nu trebuie să fie neapărat un al doilea Francisc, un imitator al lui Francisc”, a declarat pentru AFP cardinalul spaniol Cristobal Lopez Romero, arhiepiscop de Rabat. „Nu sunt agitat, dar sunt curios”, a adăugat el, mărturisind că este „un pic îngrijorat” de responsabilitatea sarcinii.
Întrebat despre probabilitatea unei continuităţi cu Jorge Bergoglio, prelatul salvadorian Gregorio Rosa Chavez a declarat miercuri: „Asta simt, asta simt în atmosferă”.
INFLUENŢĂ ÎN CREŞTERE A EPISCOPILOR DIN AFRICA ŞI ASIA
Influenţa în creştere a episcopilor din Africa şi Asia ar putea fi, de asemenea, un factor în această alegere. „Ceea ce mă frapează cel mai mult este diversitatea: atunci când africanii sau sud-americanii vorbesc, ei vorbesc din lumi diferite. Noi nu suntem opuşi, dar avem o viziune foarte eurocentrică (...) Se vede că nu avem aceleaşi priorităţi”, a declarat marţi un cardinal elector european. Pentru el, întâlnirile sunt „o fază de analiză” în care, a precizat el, „ascultăm şi încercăm să înţelegem”. Apoi, „conclavul va fi o sinteză, cu o singură persoană”.
La conclav, care va fi prezidat de cardinalul italian Pietro Parolin, vor fi necesare două treimi din voturi pentru a desemna un papă, al cărui nume va fi apoi anunţat „urbi et orbi”, cu alte cuvinte oraşului Roma şi lumii întregi.
În ceea ce priveşte durata probabilă a procesului, puţinii cardinali care au acceptat să răspundă la întrebările presante ale presei par să mizeze pe o decizie rapidă. „Un maxim de trei zile”, a prezis cardinalul salvadorian Gregorio Rosa Chavez.
Până la începerea conclavului, continuă pregătirile pentru amenajarea Capelei Sixtine, care a fost închisă publicului începând de luni.
Când va începe conclavul, cardinalii electori vor rămâne în interiorul Vaticanului până când va fi ales un nou pontif. Ei vor fi cazaţi în reşedinţa Santa Marta, în totală izolare. Vor merge apoi în fiecare zi pe jos sau cu autobuzul până la locul conclavului, Capela Sixtină. Acolo vor vota şi după fiecare tur, buletinele de vot vor fi arse într-o sobă. Fumul alb va anunţa că un nou papă a fost ales, iar în scurt timp noul papă va apărea pe balconul principal al Bazilicii Sf. Petru şi va saluta pentru prima dată credincioşii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.