Gruparea jihadistă Statul Islamic, care a suferit numeroase înfrângeri şi a pierdut aproape jumătate din vastul teritoriu asupra căruia deţinea controlul în Siria şi Irak în urmă cu doi ani, şi-a intensificat, în 2016, atacurile teroriste în străinătate. News.ro prezintă în continuare principalele atentate pe care le-a revendicat sau care i-au fost atribuite anul acesta:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IANUARIE

- 7, Zliten (Libia): Un kamikaze moare într-un atac cu maşină-capcană, la o tabătă de formare a forţelor de poliţei, în care ucide 60 de persoane şi răneşte alte peste 200

- 12, Istanbul (Turcia): Un sirian, Nabil Fadli, presupus membru al Statului Islamic, se detonează lângă Moscheea Albastră şi Catedrala Sf. Sofia, în cartierul Sultanahmet, unde ucide 12 turişti străini şi răneşte alte 14 persoane.

-14, Jakarta (Indonezia): Un commando alcătuit dintr-un număr necunoscut de atacatori omoară patru persoane şi răneşte alte 24, în atacuri şinucigaşe şi schimburi de focuri cu forţele de securitate vizând un restaurant Starbucks şi un comisariat de poliţie, în centrul capitalei, lângă birouri ONU, în cartierul ambasadelor. Patru atacatori mor în atac, ceilalţi fug.

FEBRUARIE

- 21, Homs (Siria): Două maşini-capcană explodează în cartierul al-Zahra, cu populaţie majoritar alawită, o minoritate etnică şi religioasă din care face parte preşedintele Bashar al-Assad, omoară cel puţin 57 de oameni şi rănesc alţi peste 100

- 21, Damasc (Siria): Cel puţin 83 de persoane sunt ucise, iar alte 178 sunt rănite într-un atac cu maşină-capcană şi două atacuri sinucigaşe, în apropiere de Moscheea şiită Sayyidah Zaynab, în care s-ar afla mormântul unei nepoate a profetului Mohamed.

MARTIE

- 19, Istanbul (Turcia): Un kamikaze se detonează în faţa biroului guvernatorului cartierului Beuoglu, o zonă comericală şi turistică, ucide patru persoane şi răneşte alte 36, inclusiv 12 turişti străini. Trei zile mai târziu, autorităţile atribuie atacul Statului Islamic.

- 22, Bruxelles (Belgia): Trei atacuri sinucigaşe coordonate - două pe Aeroportul Bruxelles din Zaventen şi unul în staţia de metrou Malbeek, în centru - omoară 32 de persoane şi rănesc alte peste 340. Altă bombă este găsită în urma unei percheziţii pe aeroport. Statul Islamic revendică atacurile, comise de o celulă implicată şi în atacurile de la Paris şi Saint-Denis de la 13 noiembrie 2015. Trei kamikaze - Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui pe aeroport, iar Khalid El Bakraoui la metrou - mor în carnagiu, iar alţi suspecţi sunt căutaţi.

- 25, Aden (Yemen): Cel puţin 27 de persoane sunt ucise, iar alte zeci sunt rănite într-un triplu atac sinucigaş cu maşină-capcană vizând puncte de control militare.

- 25, Al-Asriya (Irak): Un kamikaze se detonează în mulţime, după un meci de fotbal în această localitate de lângă Iskandariya, omoară cel puţin 41 de persoane şi răneşte cel puţin alte 105.

MAI

- 13, Balad (Irak): Un grup de militanţi înarmaţi cu puşti de tip AK-47 atacă o cafenea frecventată de suporteri ai echipei spaniole de fotbal Real Madrid, ucid cel puţin 16 persoane şi rănesc alte cel puţin 30. Pe 30 mai, jihadişti omoară alte 12 persoane şi rănesc alte 15, în timp ce se urmăreau finala UEFA Champions League.

- 23, Aden (Yemen): Peste 45 de persoane sunt ucise, iar alte peste 60 rănite, în două atacuri sinucigaşe vizând recruţi la o bază militară, revendicate de Statul Islamic.

IUNIE

- 12, Orlando (SUA): Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, un fost agent de pază, ucide 49 de oameni şi răneşte alţi 53, în cel mai sângeros atac de la 11 septembrie 2001, înăuntrul clubului gay Pulse.El jură credinţă Statului Islamic într-un apel telefonic la la numărul de urgenţă 911, înainte să fie ucis de poliţişti.

- 13, Magnanville (Franţa): Ofiţerul de poliţie Jean-Baptiste Salvaing, în vârstă de 42 de ani, şi partenera sa, Jessica Schneider, de 36 de ani, sunt ucişi cu o armă albă la locuinţa lor, la vest de Paris, de Larosssi Abballa, în vârstă de 25 de ani. Salvaing este înjunghiat, iar Schneider este tăiată la gât în faţa fiului lor. Aballa este ucis de o echipă a forţelor speciale, dar apucă să revendice crimele în numele Statului Islamic pe reţele de socializare.

- 28, Istanbul (Turcia): Trei bărbaţi din foste ţări sovietice deschid focul, după care se detonează, pe Aeroportul Internaţional Atatürk. Ei omoară 45 de oameni şi rănesc alţi 239. Autorităţile afirmă că atacatorii au venit din Siria şi atribuie atacul Statului Islamic.

IULIE

- 2, Dacca (Bangladesh): Cinci bărbaţi atacă restaurantul Holey Artisan Bakery, în cartierul Gulshan Thana din capitală, unde se află numeroase ambasade, ucid 24 de persoane - inclusiv 20 de ostatici (18 străini şi doi localnici), doi poliţişti şi doi angajaţi ai localului - şi rănesc alte 50. Statul Islamic revendică sângeroasa luare de ostatici.

- 3, Bagdad (Irak): În total 341 de oameni sunt ucişi, iar alţi 246 sunt răniţi în două atacuri coordonate vizând şiiţi, de Ramadan. În primul atac sinucigaş, cu un camion, în cartierul Karrada, sunt ucişi 323 de civili, iar alţi 225 sunt răniţi, în timp ce-şi făceau cumpărăturile pentru această sărbătoare. În al doilea atac, în cartierul de periferie Shaab, este detonat un dispozitiv exploziv improvizat la marginea drumului. Statul Islamic revendică atacurile, iar membri ai unei celule jihadiste sunt arestaţi ulterior.

- 14, Nisa (Franţa): Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, cu dublă cetăţenie franceză şi tunisiană, intră cu un camion în mulţime, pe Promenade des Anglais, unde mii de persoane privesc focuri de artificii de Ziua Naţională a Franţei. El ucide 86 de oameni, inclusiv zece copii, şi răneşte alte 434. Lahouaiej-Bouhlel este împuşcat mortal de poliţişti, iar Statul Islamic revendică atacul.

- 18, Würzburg (Germania): Un azilant în vârstă de 17 ani, care afirmă că este afgan, răneşte grav, într-un atac cu un topor şi cun cuţit, cinci persoane (patru locuitori din Hong Kong şi un localnic). Minorul, Riaz Khan Ahmadzai, alias Muhammad Riyad, este ucis de poliţie, iar autorităţile germane atribuie atacul Statului Islamic.

- 23, Kabul (Afganistan): Peste 80 de persoane sunt ucise, iar alte peste 260 sunt rănite într-un dublu atac sinucigaş cu bombă, în mijlocul unei manifestaţii paşnice a minorităţii şiite hazara, minoritară într-o ţară majoritar sunnită, care protesta faţă de faptul că un proiect de linie de înaltă tensiune ocolea zona în care locuiesc, în provincia Bamiyan (centru). Statul Islamic revendică atacul.

- 24, Ansbach (Germania): Un azilant sirian, Mohammad Daleel, în vârstă de 27 de ani, a cărui cerere de azil a fost respinsă de statul german, se detonează lângă un bar şi răneşte 15 persoane, în apropiere de intrarea la un festival de muzică în aer liber la care participau aproximativ 2.500 de oameni. Statul Islamic publică o înregistrare video în care Daleel îi jură credinţă lui al-Baghdadi.

- 26, Saint-Étienne-du-Rouvray (Franţa): Preotul Jacques Hamel, două călugăriţe şi doi credincioşi sunt luaţi ostatici, în timpul unei slujbe, de doi tineri în vârstă de 19 ani, înarmaţi cu cuţite şi false centuri explozive, Adel Kermiche şi Abdel Malik Petitjean. Ei îl ucid pe preot, pe care-l taie la gât, şi sunt ucişi de poliţişti din cadrul Brigăzii de Cercetare şi Internenţie (BRI). Ambii au jurat credinţă Statului Islamic, care a revendicat crima.

- 27, Al-Qamishli (Siria): Cel puţin 57 de persoane sunt ucise, iar alte peste 171 rănite, într-un dublu atac cu camion-capcană şi motocicletă capcană, revendicate de Statul Islamic.

AUGUST

- 6, Charleroi (Belgia): Un algerian în vârstă de 33 de ani - K.B. potrivit poliţiei, Khaled Babbouri potrivit presei - atacă cu o macetă două poliţiste, pe care le răneşte la faţă, pe una extrem de grav, după care este împuşcat mortal de alt poliţist. Atacul este revendicat de Statul Islamic.

- 8, Quetta (Pakistan): Atacatori înarmaţi şi un kamikaze iau cu asalt spitalul guvernamental din oraş, unde ucid cel puţin 93 de oameni şi rănesc alţi peste 130, în principali avocaţi veniţi la morgă, unde fusese adus corpul şeful Baroului din Balucistan, ucis de o persoană necunoscută. Atacul este revendicat atât de Jamaat-ul-Ahrar, o facţiune a Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), cât şi de Statul Islamic.

- 20, Gaziantep (Turcia): Un copil kamikaze, potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ucide 57 de persoane şi răneşte alte peste 66, la o nuntă a unor familii kurde, într-un cartier cu populaţie majoritar kurdă. Ginerele este rănit, însă nu şi mireasa, iar 34 dintre victime sunt minori. Autorităţile atribuie atacul Statului Islamic sau Patridului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

SEPTEMBRIE

- 9, Bagdad (Irak): O maşină umplută cu explozivi este detonată în parcarea mallului al-Nakheel, iar un kamikaze se detonează într-o maşină pe o stradă aglomerată ceva mai târziu, un dublu atac soldat cu cel puţin 40 de morţi şi cel puţin 60 de răniţi, revendicat de Statul Islamic.

OCTOMBRIE

-24, Quetta (Pakistan): Trei jihadişti intră în Academia de Poliţie din oraş, iau ostatici cadeţi, dintre care omoară 61 şi rănesc alţi peste 165, în confruntări cu forţele de securitate. Doi dintre ei îşi detonează centurile explozive, iar al treilea este ucis de poliţişti. Statul Islamic revendică atacul, iar gruparea Lashkar-e-Jhangvi afirmă că i-a ajutat pe jihadişti.

NOIEMBRIE

- 28, Columbus (SUA): Un refugiat somalez, Abdul Razak Ali Artan, răneşte 13 studenţi, pe unii intrând cu maşina în ei, pe alţii înjunghiindu-i după ce părăseşte vehiculul, apoi este ucis de poliţia Universităţii de stat din Ohio (OSU), în campusul căreia comite atacul. Autorităţile afirmă în ziua următoare că acesta a fost inspirat de propaganda teroristă a Statului Islamic şi a predicatorului radical Anwar al-Awlaki, iar gruparea revendică atacul, în pofida lipsei unor probe care să arate un contact direct cu Artan.

DECEMBRIE

- 19, Berlin (Germania): Anis Amri, un azilant tunisian în vârstă de 24 de ani, fură un camion polonez, cu care intră în mulţime, în Breitscheidplatz, una dintre cele mai aglomerate pieţe de Crăciun din capitala germană, ucide 12 persoane - inclusiv şoferul camionului - şi răneşte alte 56. El este ucis pe 23 decembrie, de un poliţist, la periferia oraşului italian Milano, în timpul unui control de rutină. Tot pe 23 decembrie, Statul Islamic revendică atacul şi publică o înregistrare video în care Amri îi jură credinţă lui al-Baghdadi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.