"Jungla" de la Calais a fost desfiinţată la un an şi jumătate după ce a apărut, însă Guvernul mai are de soluţionat situaţia a aproximativ 1.500 de migranţi minori singuri şi afluxul de migranţi către tabere în Paris, scrie AFP, care prezintă datele-cheie ale crizei din acest port din nordul Franţei, unde s-au adunat mii de persoane care voiau să ajungă în Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

2002 - PRIMA "JUNGLĂ"

După închiderea, în 2002, a centrului Crucii Roşii din Sangatte, cea mai importantă tabără a migranţilor de la Calais, mai mulţi dintre ei se regrupează într-o zonă numită "Jungla", în nord-estul oraşului, în apropiere de axa rutieră folosită de camioane grele pentru a se îmbarca spre Anglia.

2009 - PRIMA DESFIINŢARE

La 22 septembrie 2009, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, o primă desfiinţare a "Junglei", în care locuiau sute de migranţi, are loc, iar la ea participă 500 de poliţişti, în pofida protestelor activiştilor altermondialişti din cadrul "No Border" şi criticilor stângii.

2015 - NOUA "JUNGLĂ"

În aprilie 2015, o nouă tabără, numită "New Jungle", apoi simplu "Jungla", apare alături de centrul de primire instalat în nord-estul Calaisului, cruţând centrul oraşului de tabere ilegale.

IARNA 2015-2016 - TENSIUNI

În noiembrie 2015, confruntări au loc între migranţi şi forţe de ordine, timp de mai multe nopţi, în apropiere de "Junglă". Un dispozitiv de poliţie specific este mobilizat pentru protejarea riveranilor.

La 23 ianuarie, portul Calais este blocat timp de peste trei ore, după ce aproximativ 50 de migranţi pătrund pe un feribot, în urma unei manifestaţii locale a 2.000 de persoane în favoarea acestora.

FEBRUARIE-MARTIE 2016 - DESFIINŢAREA ZONEI DE SUD

Partea de sud a "Junglei" este desfiinţată în perioada 29 februarie-16 martie, într-o atmosferă tensionată. Iranieni îşi cos gura în semn de protest faţă de demolarea cabanei în care locuiesc. Migranţi se reinstalează în partea de nord a taberei.

MAI-AUGUST - VIOLENŢE

Pe 27 mai, aproximativ 40 de persoane sunt rănite într-o încăierare între migranţi afgani şi sudanezi. Pe 20 iunie, au loc ciocniri între migranţi şi poliţişti pe centură, în apropiere de "Junglă". La 26 iulie, un etiopian este ucis cu o lovitură de cuţit, într-o ceartă.

SEPTEMBRIE - MANIFESTAŢIE ŞI ZID

La 5 septembrie, şoferi, agricultori şi comercianţi blochează străzi, în apropiere de Calais, şi cer desfiinţarea "Junglei", în care se ală de-acum 7.000 de oameni.

Pe 20 septembrie, un zid de un kilometru, finanţat de Londra, începe să fie ridicat de-a lungul centurii portului, cu scopul de a-i împiedica pe migranţi să se caţere pe camioane. Şantierul este deschis în pofida opoziţiei primarului de dreapta din Calais Natacha Bouchart.

La 26 septembrie François Hollande promite "desfiinţarea completă a taberei până la sfârşitul anului" şi mutarea migranţilor în centre de primire şi orientare (CAO) în întreaga Franţă. Aleşi locali îşi exprimă îngrijorarea, iar dreapta denunţă o multiplicare a "minitaberelor".

OCTOMBRIE - DESFIINŢAREA

Pe 18 octombrie, justiţia respinge recursuri împotriva desfiinţării taberei, depuse de asociaţii care se tem de o evacuare brutală a celei mai mari tabere din Franţa, de 6.400 până la 8.150 de migranţi.

Demolarea începe pe 24. Un flux continuu de autobuze duce migranţi către diverse CAO, în Franţa. Unii îşi incendiază locuinţele improvizate, provocând incendii importante.

În doar trei zile, 4.500 de adulţi sunt evacuaţi, iar 1.500 de minori sunt mutaţi într-un centru special, unde aşteaptă să le fie examinate dosarele în vederea unei primiri în Regatul Unit.

Buldozere rad ce a mai rămas din tabără. Operaţiunea se încheie pe 31 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.