Cel mai sângeros atac din istoria modernă a Statelor Unite: informaţii-cheie preluate de cele mai importante ziare din lume anunţă că cel puţin 59 de persoane au murit şi 527 au fost rănite, iar suspectul indicat de Poliţie este Stephen Paddock, un bărbat în vârstă de 64 de ani, scrie The Guardian. Un film a suprins nouă secunde de foc continuu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un pistolar a început să tragă de la etajul al 32-lea al hotelului cazinou Mandalay Bay, asupra spectatorilor care asistau în aer liber la un concert country la Las Vegas.

Poliţia a spus că suspectul este Stephen Paddock, un bărbat din Las Vegas, în vârstă de 64 de ani. Poliţiştii cred că s-a împuşcat. 

Cel puţin 17 arme au fost găsite în camera sa de hotel, potrivit unui comunicat oficial al forţelor de ordine. 

În plus, 18 arme de foc, explozibil şi multă muniţie au fost găsite în locuinţa suspectului din Mesquite, Nevada, au spus oficiali ai autorităţilor, care au făcut o percheziţie luni dimineaţa. Poliţia se pregăteşte un alt raid la o altă locuinţă a suspectului, în Reno, Nevada. 

FBI a spus că Paddock nu are legături cu nicio altă grupare teroristă internaţională şi cred că a acţionat singur. 

Marilou Danley din Australia, în vârstă de 62 de ani, a fost colega de cameră şi partenera lui Paddock, ar fi fost persoana de legătură a atacatorului, însă poliţia a declarat mai târziu că aceasta nu se afla în ţară la momentul atacului şi a clarificat că nu are niciun amestec. 

Fratele lui Paddock a declarat că Stephen nu are un trecut legat de arme. "Nici o afiliere religioasă, nici o afiliere politică, este doar unul fără ocupaţie", a declarat el televiziunilor. "Este doar un tip care trăieşte într-o casă din Mesquite şi joacă în Las Vegas". 

Christopher Sullivan, directorul magazinului Guns & Guitars din Mesquite, a confirmat că Paddock a cumpărat trei arme din magazinul său - un pistol şi două puşti - în ultimul an. Toate achiziţiile au fost legale, a spus Sullivan.  

Spectatorii au fost văzuţi făcând semne luminoase de la etajele superioare ale hotelului Mandalay Bay. Iar după atac, sute de persoane s-au panicat în timp ce atacatorul continua să tragă. În jur 22.000 de persoane urmau să ia parte la festivalul care ar fi durat trei zile. 

Cei prezenţi au descris rafalele: "Toată lumea fuge, vedeai oameni care erau împuşcaţi", a spus Gail Davis, unul dintre martori. "Nu am fost niciodată atât de speriată în viaţa mea", a adăugat ea. 

Un video filmat a surprins nouă secunde de foc continuu, urmat de 37 de secunde de linişte şi apoi panica mulţimii care ţipa. Focul a început din nou în două rafale, amândouă mai scurte decât prima. 

Jason Aldean, artist de muzică country, care cânta în momentul în care a început atacul, a descris scena ca "mai mult decât oribilă", adăugând că el şi trupa sa sunt în siguranţă. "Mă doare inima că asta s-ar întâmpla oricui care ar fi ieşit din casă să se bucure de ceea ce ar fi însemnat o noapte veselă".

Valul de pacienţi care a ajuns la Sunrise Hospital and Medical Center, aflat în apropiere de locul unde avea loc concertul, era de neimaginat, scrie The New York Times. În primele ore, 90 de victime au sosit la centrul medical şi până în după-amiaza zilei de luni în total 180. Pacienţii au fost sortaţi în hol, în funcţie de gravitatea rănilor. 

Unele zboruri au fost reluate de pe aeroportul oraşului McCarran, după ce mai multe avioane au fost menţinute temporar la sol duminică seara. 

Donald Trump a vorbit despre atac de la Casa Albă, luni dimineaţă: "Dragii mei confraţi americani, ne-am adunat astăzi în tristeţe, şoc şi durere. Noaptea trecută un pistolar a deschis focul asupra unei mulţimi la un concert de muzică country în Las Vegas, Nevada. El a omorât brutal mai mult de 50 de persoane şi a rănit mai multe sute. A fost un act de rău pur. FBI şi Department of Homeland Security lucrează împreună cu autorităţile locale pentru a investiga şi vor furniza date pe măsură ce investigaţia decurge". 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că printre persoanele rănite în urma atacului armat din Las Vegas a fost identificat şi un român, care a fost transportat şi internat la un spital din regiune. Potrivit MAE, Consulatul General al României la Los Angeles este în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţă consulară.

Mama românului rănit în atacul din Las Vegas scrie marţi, pe Facebook, că fiul său a trecut prin câteva momente dificile după operaţie, dar le-a depăşit. "Încercarea de a-l deconecta de la aparatele care îl ajută să respire nu a fost tocmai promiţătoare şi va trebui să rămână conectat până mâine", spune mama tânărului.

Candele au fost aprinse azi-noapte. Studenţii de la Universitatea din Nevada s-au adunat azi-noapte în campus pentru a sprijini victimele atacului, în timp ce lideri religioşi şi primarul din Las Vegas, Carolyn Goodman, au vorbit la un priveghi în afara oraşului. Totodată, luminile de pe Las Vegas Strip, au fost stinse în memoria victimelor, potrivit The Guardian. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.