O familie care vrea să plece din Sudan spune că se numără printre miile de persoane blocate la graniţa cu Egiptul, deoarece şoferii cer 40.000 de dolari pentru a închiria un autobuz pentru a traversa frontiera, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numai persoanele care călătoresc cu autobuzele cu permise speciale pot trece graniţa. Traversarea pe jos este interzisă.

Familia formată din şapte persoane, inclusiv trei copii sub 10 ani, a scăpat de luptele din capitala Khartoum în urmă cu două zile.

Fadi Atabani afirmă că familia sa, inclusiv o femeie în vârstă de 88 de ani, este blocată la graniţă.

"Sunt mii de oameni aici. Nu există cazare. Oamenii dorm în şcoli sau [pe] saltele", a spus el, vorbind pentru BBC din oraşul de graniţă Wadi Halfa.

Cea mai mare parte a membrilor familiei au naţionalitate britanică, iar Atabani face apel la autorităţile de la Londra pentru ajutor.

"Nu pot garanta sănătatea a copiilor mei, aici suntem în mijlocul deşertului. Vreau ca guvernul britanic să mă ajute în evacuare sau un autobuz care ne poate duce peste graniţă", a spus el.

Atabani i-a acuzat pe şoferii locali de autobuz că profită de situaţia disperată în care se află cei care vor să părăsească Sudanul..

„Într-o zi obişnuită, costul închirierii unui autobuz este de 3.000 de dolari. În prezent, oamenii plătesc 40.000 de dolari pentru a închiria un autobuz până la graniţă - doar 30 km”, a spus el.

"Cine are aceşti bani? Băncile au fost închise, bancomatele nu funcţionează", a povesteşte bărbatul de 53 de ani.

O rezidentă din Khartoum, Hosna, care a refuzat să-şi dea numele de familie, a declarat pentru BBC că are două fiice rămase în capitala sudanezp. Ea a spus că se confruntă cu tarife de peste 400 de dolari fiecare pentru a călători la graniţă. Înainte de a izbucni luptele, călătoria costa în jur de 25 de dolari.

Hosna a ajuns în oraşul egiptean Aswan înainte de începerea conflictului. "Fiicele mele au văzut un obuz de artilerie căzând în cartierul nostru. Nu am putut să le aduc aici. Nu am un soţ sau un fiu care să le ajute. Lucrez zi de zi pentru a economisi bani", a spus ea.

Pentru a încerca să câştige bani, ea lucrează într-o ceainărie din aceeaşi staţie de autobuz care a devenit un hub pentru refugiaţi, în apropiere de Aswan.

"Sudanul este complet distrus. Ei [luptătorii] ţintesc oamenii în locuinţele lor", a spus Hosna.

Ciocnirile dintre armata sudaneză şi grupul paramilitar Forţele de sprijin rapid (RSF) au început la 15 aprilie. De atunci, sute de oameni au murit şi mii au fost răniţi în conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.