Şaptesprezece persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise într-un atac aerian în capitala Sudanului, Khartoum, potrivit autorităţilor, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Douăzeci şi cinci de case au fost distruse în atacul de sâmbătă în districtul dens populat Yarmouk.

Aceasta a avut loc la o zi după ce un general de rang înalt din armată a ameninţat că va intensifica atacurile împotriva forţelor paramilitare de susţinere rapidă (RSF)

Luptele dintre armata sudaneză şi RSF au izbucnit la jumătatea lunii aprilie, din cauza tensiunilor legate de un plan susţinut internaţional pentru o tranziţie către o guvernare civilă.

La începutul lunii iunie, RSF a revendicat controlul total al Yarmouk, o zonă din capitală care găzduieşte o fabrică de armament.

În cursul zilei de sâmbătă, facţiunile beligerante au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore, începând de duminică la ora 06:00 (04:00 GMT). Acesta a fost anunţat de mediatorii saudiţi şi americani.

În trecut, încetări similare ale focului nu au fost respectate.

Este dificil de stabilit o cifră precisă a numărului de persoane ucise în lupte, dar se crede că acesta depăşeşte cu mult 1.000, inclusiv mulţi civili prinşi în focurile încrucişate.

Aproximativ 2,2 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării şi peste jumătate de milion de persoane se adăpostesc în ţările vecine, potrivit ONU.

Au fost anunţate mai multe încetări ale focului pentru a permite oamenilor să scape de lupte, dar acestea nu au fost respectate.

Atacul recent a vizat civilii din zonele Mayo, Yarmouk şi Mandela, potrivit RSF. Armata nu a făcut niciun comentariu.

De la începutul ostilităţilor, zeci de mii de civili au fugit peste graniţă, în Ciadul vecin.

Medicii şi spitalele de acolo au fost suprasolicitate şi se luptă să facă faţă.

Violenţele au resuscitat, de asemenea, un conflict vechi de două decenii în regiunea Darfur din vestul Sudanului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.