Reprezentantul guvernului de la Londra şi liderul celui mai mare partid pro-britanic din Irlanda de Nord şi-au exprimat marţi optimismul că guvernul regional, prin care puterea este împărţită, ar putea fi restabilit rapid, punând capăt unei crize de aproape doi ani, apărută după Brexit, care a ameninţat o parte esenţială a acordurilor de pace din 1998, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După luni de negocieri, liderul Partidului Democratic Unionist (DUP) a declarat că partidul a aprobat propunerile convenite cu Londra privind regulile comerciale post-Brexit, pentru a pune capăt boicotului de aproape doi ani al guvernului regional.

DUP a susţinut că acordul pentru Brexit încheiat de Londra cu Uniunea Europeană a subminat locul Irlandei de Nord în Regatul Unit prin faptul că cere verificări pentru unele bunuri care provin din Marea Britanie. Dar propunerea Londrei de a consemna prin lege poziţia Irlandei de Nord în Regatul Unit, plus un pachet financiar de 3,3 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde de dolari), pare că a convins partidul pro-britanic.

Toate părţile doresc să acţioneze rapid, înainte ca criticii să desfiinţeze propunerile şi să pună în pericol restaurarea guvernului regional, o parte esenţială a unui acord din 1998 care a pus capăt deceniilor de violenţă sectară.

Liderul partidului, Jeffrey Donaldson, a declarat pentru BBC Radio Ulster că guvernul ar putea fi restabilit în câteva zile "dacă guvernul (britanic) se mişcă cu viteza pe care că o poate face".

El a spus că legislaţia va avea două elemente: unul menit să afirme locul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, iar celălalt să modifice Legea privind piaţa internă a Regatului Unit pentru a "proteja capacitatea regiunii de a face comerţ cu restul Regatului Unit".

"Am realizat tot ceea ce am vrut să realizăm? Nu, nu am reuşit. Voi fi sincer cu oamenii în legătură cu ceea ce am reuşit să realizăm", a punctat Donaldson.

Chris Heaton-Harris, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare "restaurarea instituţiilor Stormont (parlamentul nord-irlandez) cât mai curând posibil". El a refuzat să ofere detalii despre acord, dar a declarat că cele două părţi au obţinut o gamă destul de vastă de îmbunătăţiri pentru a se asigura că piaţa internă funcţionează în mod corespunzător.

Dacă vor fi finalizate, propunerile vor fi publicate miercuri.

Londra şi-a ţinut propunerile sub tăcere pentru a încerca să evite ca acestea să fie subminate de adversarii înrăiţi ai acordului comercial post-Brexit cu UE, în timp ce ambele părţi încercau să pună capăt impasului.

Cei doi ani de pauză au pus presiune asupra serviciilor publice şi au dus la un blocaj bugetar cu Londra. Luna aceasta a fost declanşată cea mai mare grevă din sectorul public din ultima generaţie, după ce lucrătorii nord-irlandezi nu au primit creşterile salariale acordate celorlalţi din Regatul Unit.

Steve Baker, ministru de rang inferior pentru Irlanda de Nord, a încercat să preîntâmpine îngrijorările că schimbările ar putea impune din nou Marii Britanii să respecte unele reglementări ale UE - ceea ce i-ar înfuria pe susţinătorii Brexitului. "Nu există niciun fel de angajamente, de niciun fel ... pentru a alinia Marea Britanie la legislaţia UE, pentru a împiedica Marea Britanie să se abată de la orice legislaţie UE sau pentru a creşte alinierea în Irlanda de Nord dincolo de domeniul de aplicare strict limitat pe care parlamentul l-a aprobat", a declarat el pe X.

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, la rândul său, că guvernul său şi Comisia Europeană încă trebuie să vadă acordul final pentru a fi siguri că acesta nu are consecinţe negative pentru acordul post-Brexit revizuit anul trecut pentru Irlanda de Nord sau pentru Acordul din Vinerea Mare din 1998. El a declarat însă reporterilor din Dublin că nu anticipează nicio problemă şi că se aşteaptă ca un nou guvern pentru împărţirea puterii să fie format la Belfast "cu siguranţă săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.