Urna cu cenuşa lui Fidel Castro, acoperită cu drapelul cubanez – roşu cu alb şi albastru – a fost purtată pe străzile din Havana miercuri, la începutul unui pelerinaj pe toată insula, până la locul său de veci, la Santiago de Cuba, unde au fost trase primele focuri de armă în Revoluţia din ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de mii de oameni au stat ore în şir pe stradă, unii chiar toată noaptea, pentru a-şi putea lua adio de la El Commandante.

Cortegiul care transportă urna va avea nevoie de trei zile pentru călătoria de 900 de kilometri până în estul insulei, de-a lungul rutei urmate de revoluţionari în marşul victoriei către Havana, din 1959.

Cortegiul a plecat încet din Plaza de la Revolution, miercuri dimineaţă, de-a lungul bulevardului Malencon, de pe faleză. Urna în care se află cenuşa a fost aşezată într-o cutie de sticlă, pe o remorcă verde trasă de un jeep. Cutia de sticlă este înconjurată de flori albe.

“Am venit să vedem cenuşa, pentru că el a scris istorie”, a spus Cecilio Salgado, în vârstă de 58 de ani, venit dintr-o suburbie a Havanei pentru a-şi lua adio de la Castro. “Merită un astfel de omagiu. Este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla”, a adăugat el.

Marţi seară, zeci, dacă nu sute de mii de cubanezi, precum şi lideri de stânga din lume, s-au strâns în Plaza de la Revolution din Havana, pentru o ceremonie în memoria lui “El Comandante”.

“Şi-a îndeplinit cu vârf şi îndesat misiunea pe acest Pământ”, a spus preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, al cărui Guvern susţine economia Cubei cu petrol vândut la preţuri preferenţiale. “Puţine vieţi au fost atât de complete, atât de luminoase. A rămas necucerit”, a adăugat el.

Castro, care a condus Cuba timp de o jumătate de secol, până în 2008, şi a construit un stat comunist în pragul SUA, a murit vineri, la vârsta de 90 de ani. Ţara din Caraibe a decretat nouă zile de doliu naţional. El a fost incinerat sâmbătă.

Înmormântarea va avea loc duminică dimineaţă.

Un val de tăcere s-a aşternut peste Havana, oraş cunoscut pentru străzile sale animate. Autorităţile au interzis muzica live şi vânzarea de alcool şi au suspendat meciurile de baseball.

La Havana şi pe toată insula oamenii au semnat cărţi de condoleanţe şi un jurământ de loialitate faţă de proclamaţia din mai 2000 a lui Castro, care declara revoluţia o luptă fără sfârşit pentru socialism, naţionalism şi un rol important al insulei pe scena mondială.

“Simt o durere profundă, însă o mândrie imensă pentru că l-am avut aproape”, a spus Ana Beatriz Perez, o cercetătoare de 50 de ani din domeniul medical, care stătea la rând, deşi are nevoie de cârje. “Dispariţia sa fizică ne oferă puterea de a continua promovarea ideologiei sale. Aceasta nu va dispărea, pentru că suntem milioane”; a adăugat ea.

“Moartea sa este o nouă revoluţie”, a spus şi soţul ei, Fidel Diaz, care crede că mulţi vor fi impulsionaţi să “redescopere ideile comandantului pentru noile generaţii”.

Cărţi de condoleanţe au fost instalate în sute de locuri de pe insulă, iar Guvernul a îndemnat populaţia să îşi reafirme încrederea în sistemul socialist, cu un singur partid, care în ultimii ani a întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine susţinerea de care s-a bucurat imediat după triumful revoluţiei din 1959.

Castro a fost admirat de mulţi, în special în America Latină şi Africa, pentru că a înfruntat Statele Unite, a instituit educaţia şi asistenţa medicală gratuite şi pentru că a trimis medici în toată lumea în misiuni umanitare.

Însă alţii l-au criticat, descriindu-l drept un dictator care a distrus economia prin socialismul impus şi care a încălcat drepturile de bază ale cubanezilor, precum libertatea de exprimare.

Circa două milioane de cubanezi trăiesc în Statele Unite, după ce ei, părinţii sau bunicii lor au fugit din ţară din motive economice sau politice.

În condiţiile în care salariul mediu pe insula comunistă este de 25 de dolari pe lună, mulţi tineri caută metode de a emigra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.