Armata americană a depus în mare corpul lui Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a detonat în cursul unei operaţiuni militare în Siria, unde un comando asistat de un câine de război, salutat drept un erou, l-a urmărit pe liderul Statului Islamic (SI) până într-un tunel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial de la Pentagon a confirmat pentru AFP luni, sub protecţia anonimatului, această depunere a corpului în mare, care aminteşte de cea a liderului Al-Qaida Osama ben Laden, în 2011, ucis într-un asalt al unei unităţi de elită americane asupra ascunzătorii acestuia în Pakistan.

Marea - ca loc de depunere a trupului - a fost aleasă pentru a se evita ca un eventual mormânt să devină un loc de pelerinaj.

Corpul lui al-Baghdadi a fost ”tratat” ”în mod adecvat, potrivit procedurii (militare) şi în acord cu legile războiului”, a declarat anterior în faţa presei, la Washington, şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Liderul SI, care a făcut să domnească teroarea într-un teritoriu imens, de o parte şi de alta a frontierei din Irak şi Siria, era căutat de mai mulţi ani. Însă Washingtonul a primit informaţii despre prezenţa sa într-o casă din regiunea Idleb, în nord-vestul Siriei, a precizat generalul.

Potrivit ofiţerului american cu cel mai înalt grad, ”califul” autoproclamat şi-a detonat centura de explozivi pe care o purta în momentul în care a fost încolţit într-un tunel împreună cu trei dintre copiii săi.

Rămăşiţele i-au fost transportate apoi ”într-un loc securizat, pentru a i se confirma identitatea, prin analize ADN”, a adăugat el.

Mai mulţi actori în Războiul din Siria au afirmat că au contibuit la această operaţiune.

Polat Can, un consilier de rang înalt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), alcătuite în majortate din combatanţi kurzi şi aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor, a dat asigurări luni, pe Twitter, că l-a localizat pe al-Baghdadi cu ajutorul unui informator kurd infiltrat între apropiaţii ”califului”.

El ar fi transmis lenjerie intimă a liderului, pentru a permite la identificarea AND-ului acestuia, a precizat el.

Potrivit consilierului, FDS colaborau cu CIA în acest sens din mai.

Comandamentul Militar irakian a dat asigurări duminică cu privire la faptul că a furnizat localizarea liderului SI.

”O TREABĂ MINUNATĂ”

Prinderea lui Abu Bakr al-Baghdadi a fost posibilă cu ajutorul ”serviciilor incredibile” ale unui câine, membru al comandoului, potrivit şefului statului american Donald Trump.

Numele animalului rămâne secret, pentru moment, ”pentru a-i proteja identitatea”, a adăugat el, pe cel mai serios ton din lume, însă preşedintele american a difuzat pe Twitter o fotografie în care apare animalul, ridicat la rangul de erou naţional.

”Noi am declasificat o fotografie a acestui câine minunat (numele său nu este declasificat) care a făcut o TREABĂ MINUNATĂ în capturarea şi eliminarea şefului SI”, şi-a exprimat el satisfacţia.

Miliardarul, care a anunţat duminică moartea celui mai căutat om din lume, a spus de asemenea că fragmente din înregistrarea video a raidului ar putea să fie făcute publice.

Însă generalul Milley a subliniat că imaginile erau studiate în continuare înainte să fie declasificate.

De asemenea, doi bărbaţi au fost luaţi prizonieri în cursul asaltului şi sunt deţinuţi, în prezent, ”într-un loc securizat”, a precizat generalul.

”Situaţia securităţii în Siria rămâne complexă”, a avertizat secretarul Apărării Mark Esper, în contextul în care ”numeroşi actori statali şi nestatali îşi dispută controlul teritoriului şi resurselor acestei ţări”.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed ben Salmane, supranumit ”MBS”, ia prezentat luni felicitări preşedintelui trump pentru eliminarea lui al-Baghdadi.

”Prinţul moştenitor îl felicită pe preşedintele Statelor Unite pentru misiunea încununată cu succes”” care a condus la moartea fondatorului şi liderului SI, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Şeful Pentagonului a apărat retragerea militară americană din nordul Siriei, care a lăsat forţele kurde singure în faţa unei ofensive turce la frontieră.

Misiunea armatei americane ”nu este să acţioneze ca o forţă de poliţie pentru a soluţiona litigii”, ci de a ”permite înfrângerea permanentă a SI”, a declarat el.

Militarii ”vor continua să desfăşoare operaţiuni antiteroriste, rămânând în contact strâns” cu FDS, ”care au luptat alături de noi”, a declarat Esper.

El a dat totodată asigurări că Washingtonul va păstra controlul câmpurilor petroliere în nord-estul Siriei.

Aceste câmpuri ”furnizează o sursă de finanţare esenţială FDS, care le permite să securizeze taberele de prizonieri SI şi să desfăşoare operaţiuni” împotriva jihadiştilor, de-acum dispersaţi, a explicat secretarul american al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.