Cuba a trimis sâmbătă 39 de medici şi infiermiere către principatul Andorra, a doua ţară europeană pe care insula o ajută în lupta contra Covid-19, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ei vor îndeplini o misiune într-un loc unde este nevoie, este o decizie personală şi voluntară", a asigurat medicul Jorge Delgado, directorul serviciilor cubaneze de colaborare medicală.

Cuba a acţionat la cererea principatului de 70.000 de locuitori, situat între două ţări europene foarte afectate de pandemie, Franţa şi Spania, şi care a înregistrat 267 de cazuri dintre care trei decese. 

"Avem o veste mare: medici şi infirmiere specializate în ventilare asistată din Cuba vin să ne ajute", a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii din Andorra, Joan Martinez.

"Este pentru prima dată când brigada noastră (grup de profesionişti cubanezi din domeniul sănătăţii trimişi în străinătate) merge într-o ţară bogată, cu o tehnologie de vârf, prin urmare ne vom adapta la condiţiile lor", a spus medicul Vilma Vargas. 

Cu acest nou grup, Cuba a trimis în zece zile 508 medici şi infirmiere în alte ţări pentru a ajuta în lupta contra coronavirusului: în Italia şi în 11 ţări din America latină şi Caraibe, între care Venezuela, Nicaragua şi Haiti. 

Insula a înregistrat 119 cazuri, dintre care trei decese.                

Cu venituri de 6,3 miliarde de dolari în 2018, exportul serviciilor medicale, o tradiţie de lungă durată în această ţară socialistă, este unui dintre motoarele economiei cubaneze, urmat de turism.               

Dar acest program de trimitere de medici în străinătate - 29.000 repartizaţi în 59 de ţări - a fost criticat anul trecut de mai multe ţări, cu Statele Unite şi Brazilia în frunte, pentru condiţiile de muncă ale acestor profesionişti, o mare parte a salariului lor revenind statului cubanez. 

În consecinţă, insula a pierdut contractele cu Brazilia, Bolivia, Ecuador şi Salvador.                

"Medicii cubanezi trebuie să fie plătiţi de manieră directă şi corectă", a repetat sîmbătă Ambasada americană de la Havana.   

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.