Coreeni din Nord şi din Sud se despart miercuri, după trei zile de reuniuni emoţionante ale unor familii despărţite de la Războiul Coreei în care s-au văzut probabil pentru ultima oară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea participanţilor la aceste reuniuni organizate de luni în staţiunea nord-coreeană Mont Kumgang au vârsta de peste 80 de ani. Nimic nu le permite să spere, într-un viitor apropiat, la libera circulaţie a persoanelor în peninsulă.

Într-o ultimă întâlnire miercuri dimineaţa, înainte să-şi spună ”adio”, Kim Byung-Oh, în vârstă de 88 de ani, a izbucnit în lacrimi când sora sa, mai tânără, i s-a alăturat.

”Nu plânge, fratele meu. Nu plânge”, i-a spus ea luându-l de mână. Însă lacrimile au continuat să-i curgă, iar sora sa nu a mai putut, până la urmă să şi le reţină pe ale sale.

Timp de zece minute, fratele şi sora s-au strâns de mână fără să spună ceva.

”Nu credem că tatăl meu plânge atât”, a mărturisit fiul lui Byung-Oh.

Milioane de coreeni au fost despărţiţi de membri ai familiilor lor de războiul din perioada 1950-1953 care a pecetluit împărţirea ermetică a peninsulei.

Cum niciun tratat de pace nu a fost semnat, Nordul şi Sudul se află în continuare, în mod teoretic, în stare de război. Orice comunicare civilă este riguros interzisă, iar călătpriile de o parte şi de alta a Zonei Demilitarizate (DMZ) sunt extrem de rare şi strâns controlate.

”ATÂT DE TRIST”

Din 2000, cele două tabere au organizat 20 de serii de reuniuni familiale, în funcţie de îmbunătăţirea relaţiilor lor bilaterale.

Însă timpul presează de-acum, în contextul în care dntre cei aproximativ 130.000 de sud-coreeni care au candidat iniţial la aceste reuniuni mai sunt în viaţă mai puţini de 60.000.

În reuniunile organizate anul acesta - primele în trei ani - decanul de vârstă este Baik Sung-kyu, în vârstăde 101 ani.

Supravieţuitorii care au şansa să fie selectaţi - 89 de familii de luni şi tot atâtea la sfârşitul săptămânii - au la dispoziţie trei zile să acopere o viaţă de despărţire.

Potrivit unor informaţii culese de un grup de jurnalişti, mulţi au adus arbori genealogici şi multe fotografii prin care să explice situaţia familială.

Lee Soo-nam, un sud-coreean în vârstă de 77 de ani, a putut să-şi ravdă fratele mai mare care trăieşte în Nord. Iar pentru a-l ajuta să înţeleagă, el a cerut unui nepot nord-coreean să-i scrie numele tuturor fraţilor şi surorilor, nepoţilor şi nepoatelor.

”I-am cerut numele pentru a-miaminti, cât mai sunt în viaţă”, a spus el.

”N-am cuvinte să descriu ceea ce simt acum”, a continuat el. ”Când ne vom putea revedea? Nu ştie nimeni. Este teribil de trist. Doar de-am fi mai tineri”.

”ENORM DE FERICIT”

Cu toate acestea, el s-a declarat ”enorm de fericit” că a putut să participe la această reuniune.

”Acum pot să mă duc la mormântul părinţilor mei şi să le spun «tată, mamă, m-am întâlnit cu fratele meu Jong Song şi l-am văzut în viaţă. Vă mulţumesc. Este mulţumită rugciunilor voastre»”.

Mulţi se declară fericiţi că au participat la aceste reuniuni, chiar dacă au durat aproximativ zece ore în total.

Lee Byung-joo, un sud-coreean în vârstă de 90 de ani, a putut să se întâlnească cu un nepot şi o nepoată, copiii fratelui său mai mare, decedat.

”Întâlnindu-i, a dispărut o dureare de-o viaţă”, dă el asigurări.

”Am răspunsuri la toate întrebările pe care mi le puneam. Acum pot să scap de greutatea pe care o aveam pe suflet. Ne-am regăsit rădpcinile”.

Această serie de reuniuni se vrea o ilustrare suplimentară a remarcabilei destinderi între Nord şi Sud, după ani de sporire a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Această întâlnire a fost hotărâtă de către preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liedul nord-coreean Kim Jong Un în cadrul unui summit, în aprilie. El a fost urmat în iunie de o întâlnire istorică între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.