Câteva zeci de sud-coreeni în vârstă au trecut luni în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu părinţi pe care nu i-au mai văzut de la Războiul Coreei (1950-1953), cu ocazia unor emoţionante reuniuni ale unor familii despărţite de decenii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această nouă serie de reuniuni - primele din ultimii trei ani - au început apoi în staţiunea montană nord-coreeană Mont Kumgang, a anunţat un reprezentant al Guvernului sud-coreean.

Ele se doresc totodată o ilustrare în plus a remarcabilei destinderi între Nord şi Sud, după ani de creştere a tensiunilor, din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Milioane de persoane au fost despărţite de membri ai familiilor lor de către conflcitul care a pecetluit împărţirea ermetică a penisnulei.

Cum niciun tratat de pace nu a fost semnat, Nordul şi Sudul se află în mod teoretic în stare de război, iar orice comunicare civilă este interzisă cu rigurozitate.

Din 2000, cele două tabere au organizat 20 de serii de reuniuni de familii, în funcţie de îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. Însă la 65 de ani de la armistiţiu, timpul contează pentru supravieţuitori.

Cei 89 de sud-coreeni traşi la sorţi să particope la aceste reuniuni au anticipat zeci de ani aceste întâlniri.

REVEDEREA FIULUI ÎN VÂRSTĂ DE 71 DE ANI

Ei au urcat în 14 autocare, unii în scaune cu rotile. Unii păreau entuziasmaţi, altora nu le prea venea să creadă în timp ce convoiul lor, escortat de poliţie şi personal medical, se îndrepta către Nord.

Reporteri AFP i-au văzut, apoi, la frontieră, intrând în partea de nord a Zonei Demilitarizate (DMZ) care împarte peninsula.

De luni şi până miercuri, participanţii vor petrece câte aproximativ 11 ore cu membrii familiei lor din Nord, adesea sub supervizarea unor agenţi nord-coreeni, după care se vor despărţi din nou, probabil pentru totdeauna.

Lee Keum-seom, în vârstă de 92 de ani, face parte dintre puţinii părinţi care îşi regăsesc copii în Nord. Odată cu trecerea anilor, aceste reuniuni de familie privesc tot mai puţin un copil şi tatăl sau mama sa.

În fuga sa după război, ea s-a pierdut de soţul şi fiul lor în vârstă de patru ani, şi a urcat împreună cu fiica sa pe un feribot către sud.

Ea a plecat înapoi, împreună cu fiica sa, luni, către Nord. Fiul ei are, în prezent, 71 de ani.

”Nu mi-am imaginat vreodată că va veni această zi”, a declarat Lee. ”Nu ştiam nici măcar dacă el era în viaţă”.

20 DE LINGURI DE INOX

Iniţial, 130.000 de sud-coreeni s-au prezentat drept candidaţi, în 2000, în vederea acestor reuniuni. Imensa lor majoritate a murit în prezent. Cei mai mulţi supravieţuitori au peste 80 de ani. Decanul, anul acesta, este Baik Sung-kyu, în vârstă de 101 ani.

El urmează să se întâlnească cu nora şi nepoata sa. Drept cadou, el a adus haine, lenjerie de corp, 30 de perechi de ciorapi, periuţe şi pastă de dinţi.

”Am luat, de asemenea, 20 de linguri de inox”, a adăugat el. ”Am cumpărat totul pentru că asta va fi ultima mea dată”.

Unii dintre cei care au fost traşi la sorţi în vederea reuniunii din acest an au renunţat după ce au aflat că tatăl, mama, fratele sau sora lor aflaţi de cealaltă parte a frontierei a murit şi că se vor întâlni cu rude îndepărtate, pe care nu le-au văzut niciodată.

Însă Jang Hae-won, în vârstă de 89 de ani, care a fugit împreună cu fratele său din oraşul natal din provincia Hwanghae, a dorit să se ducă să-şi întâlnească nepotul şi nepoata, pentru a le povesti viaţa tatălui lor.

”Ei nu ştiu cum arată tatăl lor, iar eu le voi vorbi despre el şi le voi spune când a murit”, a spus el. ”Dar asta este tot, pentru că, cu cât vom vorbi mai mult, cu atât va fi mai trist”.

Cei care au participat în trecut la aceste întâlniri au regretat că sunt prea scurte. Cei mai mulţi au povestit, de asemenea, cât de greu este să spui ”adio” după cele trei zile.

Alţii au fost consternaţi de prăpastia ideologică care-i desparte. De altfel, unii au întâmpinat mari dificultăţi în a pune la un loc cioburile, după decenii de despărţire şi din cauza vârstei înaintate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.