Satelitul de spionaj pe care Coreea de Nord susţine că l-a lansat marţi a intrat pe orbită, anunţă miercuri armata sud-coreeană, care consideră că este prea devreme pentru a spune dacă acesta funcţionează cu adevărat, iar Phenianul anunţă că are deja puterea să observe baze americane cu acest aparat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul Major Interame sud-coreean anunţă că satelitul de spionaj nord-coreean ”a fost evaluat ca intrat pe orbită, pe baza unei analize complete a informaţiilor privind traiectoria zborului şi diverse circumstanţe”.

Însă subliniază că este nevoie de ”timp pentru a stabili dacă satelitul funcţionează cu adevărat”.

FOTOGRAFII ALE BAZELOR AMERICANE

O rachetă cu rază lungă de acţiune Chollima-1 a decolat marţi, a urmat traiectoria prevăzută ”şi a reuşit să pună satelitul Malligyong-1 pe orbită”, a anunţat într-un comunicat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Miercuri, regimul a anunţat că dictatorul Kim Jong Un a examinat fotografii ale principalelor baze militare americane din Guam realizate de către satelitul de spionaj, primul satelit nord-coreean de acest fel.

Republica Populară Democratică Coreea (RPDC, numele oficial al Coreei de Nord) prevede să lanseze şi alţi sateliţi ”într-o scurtă perioadă de timp”!, pentru a-şi consolida capacităţile de supraveghere ale Coreei de Sud, potrivit KCNA.

”Lansarea unui satelit de recunoaştere este dreptul legitim al RPDC pentru a-şi consolida capacităţile de autoapărare”, potrivit agenţiei, în contextul în care Phenianul susţine că se confruntă cu ameninţări din partea Coreei de Sud şi Statelor Unite.

CONDAMNĂRI UNANIME

Această lansare ”constituie o provocare care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, denună Statul Major sud-coreean.

Tirul a fost condamnat de Tokyo şi Washington.

”Chiar dacă numesc asta un satelit, lansarea unui obiect careb foloseşte tehnologia rachetelor balistice este în mod clar o încălcare a rezoluţiilor ONU”, a denunţat premierul japonez Fumio Kishida.

Acest tir este ”o încălcare flagrantă a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, creşte tensiunile şi riscă să să stabilizeze regiunea şi nu numai”, a denunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Decurităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă.

Coreea de Sud a anunţat că va relua operaţiunile de supraveghere de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord - suspendate în 2018 în cadrul unui acord militar care viza să reducă tensiunile militare, potrivit agenţiei Yonhap.

Aceasta a fost cea de a treia încercare nord-coreeană, după două eşecuri - în mai şi august - de plasare a unui satelit militar pe orbită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.