Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite îndeamnă vineri toate statele membre ONU să repatrieze cetăţenii Coreei de Nord din străinătate, acuzându-i pe nord-coreeni de finanţarea programelor ilegale de înarmare ale Phenianului şi de evitarea sancţiunilor internaţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În virtutea unei rezoluţii ONU din 2017, statele ONU aveau termen până în 2019 să îi trimită înapoi acasă pe nord-coreeni care munceau pe teritoriul lor - în special China şi Rusia, dar şi ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Emisarii sud-coreean, japonez şi american pentru Coreea de Nord acuză vineri, într-o reuniune la Seul, că nord-coreenii din străinătate continuă să ajute Phenianul să-şi finaţeze provicările.

”Muncitori în IT din RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) în străinătate continuă să folosească false identităţi şi naţionalităţi pentru a se sustrage sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU şi a obţine venituri în străinătate care finaţează programele ilegale de arme de distrugere în masă şi rachete balistice ale RPDC”, denunţă într-un comunicat emisarii.

”Suntrem foarte îngrijoraţi de modul în care RPDC susţine aceste programe, furând şi spălând fonduri şi culegând informaţii prin activităţi informatice de tip malware”, se arată în comunicat.

Phenianul a ”furat” până la 1,7 miliarde de dolari în criptomonede în 2022, acuză ei.

În 2019, Beijingul şi Moscova - principalii aliaţi ai Phenianului - au emis vize unor muncitori nord-coreeni, cu scopul de a-şi garanta o aprovizionare continuă cu forţă de muncă ieftină, potrivit unor analişti.

”Îndemnăm toate statele membre ONU să pună în aplicare deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU (...), să repatrizeze toţi muncitorii nord-coreeni care câştigă bani în jurisdicţiile lor”, îndeamnă emisarii.

Coreea de Nord s-a declarat în 2022 o putere nucleară ”ireversibilă”.

În 2023, dictatorul Kim Jong Un a ordonat armatei să-şi intensifice exerciţiile, pentru a se pregăti de un ”război adevărat”.

Emisarii ”condamnă ferm tirurile de rachete balistice ale RPDC şi retorica acesteia a escaladării şi destabilizării legată de folosirea armelor nucleare”.

Ei ”regretă faptul că RPDC continuă să ignore dificultăţile poporului său şi că alege, din contră, să-şi consacre puţinele resurse programelor” de înarmare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.