Mii de profesori şi angajaţi ai şcolilor din Coreea de Sud au manifestat din nou, sâmbătă, la Seul, pentru o mai mare protecţie legală împotriva intimidării din partea părinţilor, o problemă în creştere într-o ţară cunoscută pentru mediile şcolare extrem de competitive, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demonstraţiile de weekend din capitala sud-coreeană au fost declanşate de decesul unei învăţătoare care a fost găsită moartă la şcoala sa elementară în iulie, după ce, se pare, şi-a exprimat suferinţa emoţională cauzată de plângerile unor părinţi presupus abuzivi.

Profesorii protestatari, care s-au adunat timp de câteva săptămâni, spun că legile actuale îngreunează exercitarea controlului asupra sălilor de clasă şi îi lasă la mila părinţilor autoritari, care i-ar putea acuza cu uşurinţă de abuz emoţional asupra copiilor.

Parlamentarii sud-coreeni dezbat în prezent proiecte de lege care ar satisface unele dintre cererile profesorilor de a obţine imunitate în faţa plângerilor de abuz asupra copiilor. Însă unii experţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialele schimbări, afirmând că propunerile ar putea slăbi şi mai mult protecţia copiilor, care muncesc ani de zile în medii hipercompetitive.

În Coreea de Sud, absolvirea unei universităţi de elită este considerată crucială pentru perspectivele de carieră şi de căsătorie.

Prin urmare, elevii dedică multă energie pentru examenele de admitere la universitate, care implică frecvent ore lungi de studiu, precum şi investiţii financiare substanţiale în academiile private pentru cursuri suplimentare. Traficul greu a fost interzis şi chiar şi avioanele au fost oprite la sol uneori în timpul unor părţi ale examenelor pentru a evita perturbările.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei şi ale Serviciului Naţional de Asigurări de Sănătate furnizate săptămâna trecută deputatului opoziţiei liberale Kim Woni, peste 820 de elevi de şcoală primară, gimnazială şi liceu s-au sinucis între 2018 şi 2022.

Îmbrăcaţi în negru, mii de profesori şi de angajaţi ai şcolilor au ocupat o stradă din apropierea Adunării Naţionale, scandând sloganuri şi ţinând în mâini pancarte pe care scria "Acordaţi profesorilor imunitate în faţa plângerilor pentru abuz emoţional asupra copiilor".

Protestatarii au declarat că peste 9.000 de profesori au fost reclamaţi de părinţi pentru abuzuri asupra copiilor în ultimii opt ani.

"Sper că proiectele de lege care sunt discutate acum (de către legislatori) vor fi adoptate cât mai curând posibil pentru a asigura drepturile profesorilor la viaţă şi pentru a le da profesorilor posibilitatea de a oferi o educaţie bună", a declarat Ahn Ji Hye, un profesor şi unul dintre organizatorii protestului.

"Cu toţii am primit telefoane noaptea târziu de la părinţi care ne acuzau că nu le respectăm preţioşii lor copii pentru că au fost pedepsiţi pentru că nu au participat la ore", a spus o profesoară. "Am avut părinţi care au ţipat la noi pentru că nu am oferit materiale suplimentare elevilor care nu le-au adus pe ale lor, insistând că elevii care nu-şi fac temele nu ar trebui să fie pedepsiţi sau plângându-se că am lăudat un copil în trei fraze iar pe celălalt doar în două", a precizat ea, conform The Guardian.

Poliţia ar fi estimat că la mitingul de sâmbătă au participat aproximativ 20.000 de persoane.

Pe fondul furiei crescânde a profesorilor, guvernul conservator al Coreei de Sud a lansat la începutul acestei luni un grup de lucru pentru a explora noi legi legate de educaţie care să reflecte opiniile profesorilor, într-un efort de a-i proteja de acuzaţiile de abuz asupra copiilor.

În comunicatul de presă comun, ministerele educaţiei şi justiţiei au acuzat fostul guvern liberal de la Seul că a folosit politici care "au pus prea mult accent pe drepturile omului pentru copii", ceea ce, potrivit acestora, a dus la o creştere a "rapoartelor nejustificate de abuz asupra copiilor".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.