Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud a câştigat alegerile parlamentare, potrivit rezultatelor aproape complete, a anunţat joi agenţia de presă Yonhap, într-o lovitură pentru preşedintele conservator Yoon Suk Yeol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Democrat de centru-stânga al lui Lee Jae-myung a obţinut 161 din cele 300 de locuri din Adunarea Naţională, adică 176, inclusiv cele alocate pe bază proporţională.

Rezultatul, dacă se confirmă, îl va pune pe Yoon într-o poziţie foarte proastă pentru cei trei ani rămaşi din mandatul său.

Cu toate acestea, Partidul Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui Yoon părea să păstreze suficiente locuri pentru a evita o supermajoritate condusă de opoziţie, care ar fi putut deschide calea pentru punerea sa sub acuzare.

PPP a obţinut doar 90 de locuri în mod direct şi se aşteaptă să obţină 109 cu partidul său satelit.

Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Lee Jae-myung - grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuţitul - şi aliaţii săi nu ar obţine, prin urmare, 200 de locuri, dar ar obţine totuşi un rezultat mai bun decât în legislatura precedentă (156).

Partidul Rebuild Korea, fondat în urmă cu câteva săptămâni de fostul ministru al Justiţiei Cho Kuk, vizat de acuzaţii de corupţie pe care le neagă, a profitat de nemulţumirea alegătorilor faţă de cele două partide principale pentru a obţine între 12 şi 14 locuri, potrivit previziunilor.

"Poporul a câştigat, voinţa de a-l judeca pe Yoon Suk Yeol este foarte clară", a declarat Cho după vot, potrivit presei locale.

Pentru analistul politic Yum Seung-yul "cifrele de astăzi arată furia puternică a poporului împotriva lui Yoon pentru cei doi ani de guvernare".

"Dar dacă nu se va schimba, chiar şi cu acest rezultat electoral edificator? Cred că va exista şi mai multă furie publică şi asta mă îngrijorează", a adăugat el pentru AFP.

Ales la limită în 2022 în faţa lui Lee, Yoon a dus o politică de fermitate faţă de Coreea de Nord, consolidând în acelaşi timp alianţa ţării sale cu Statele Unite şi apropiindu-se de Japonia, o fostă putere colonială cu care există numeroase dispute istorice.

Dar lipsa unei majorităţi parlamentare l-a împiedicat deja să pună în aplicare programul său de dreapta, iar de la începutul preşedinţiei sale, cota sa de popularitate nu a decolat niciodată, rămânând adesea în jurul a 30%.

La Adunarea Naţională de la Seul, unde deputaţii şi alţi oficiali s-au adunat miercuri pentru noaptea alegerilor, atmosfera era sumbră în rândurile PPP, în timp ce din partea democraţilor răsunau urale şi aplauze.

Cu toate acestea, datele demografice au jucat în favoarea lui Yoon, alegătorii de peste 60 de ani, reputaţi a fi mai conservatori, fiind mai numeroşi decât cei de 20 şi 30 de ani. Aceştia din urmă spun că sunt în mare parte descurajaţi de o clasă politică dominată de bărbaţi mai în vârstă care le ignoră preocupările, cum ar fi costul locuinţelor sau nesiguranţa locului de muncă.

Mulţi consideră că acest defect a fost evidenţiat în mod flagrant în timpul tragicei debandade de Halloween de la Seul, în octombrie 2022, care s-a soldat cu peste 150 de morţi, majoritatea tineri. Tragedia a fost pusă pe seama unei cascade de neglijenţe din partea autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.